Кіровоградщина: як діяти під час руйнування будинку?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

Протягом дев’яти місяців 2016 року в Україні відбулося руйнування трьох будинків, під час яких загинуло троє людей.

Останній випадок трапився 11 жовтня, коли близько 10:00 у місті Василькові Київської області у триповерховій будівлі школи № 6 сталося руйнування фасадної стіни з 1-го по 3-й поверхи та перекриття навчальних приміщень. На щастя, обійшлося без жертв.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області інформує мешканців області про те, як діяти у випадку рунування будинку.

Повне або часткове раптове руйнування будівлі виникає унаслідок помилок, допущених при проектуванні будівлі, відступі від проекту при веденні будівельних робіт, порушенні правил монтажу, у разі введення в експлуатацію будівлі або окремих його частин з великими недоробками, під час порушення правил експлуатації будівлі, несанкціонованому переплануванні і зайвому навантаженні на будівлю, а також унаслідок природних або техногенних надзвичайних ситуацій.

Руйнуванню може сприяти вибух, який є наслідком терористичного акту, неправильної експлуатації побутового газового обладнання, необережного поводження з вогнем, зберігання в будівлях легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин.

Раптове руйнування призводить до тривалого виходу будівлі з ладу, виникнення пожеж, порушення комунально-енергетичних мереж,  травмування та загибелі людей.

ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІ ЗАХОДИ

Необхідно заздалегідь ознайомитися з планом будинку, в якому ви мешкаєте. Дізнайтеся з плану про розміщення капітальних внутрішніх стін, вразливі місця будівлі.

Не захаращуйте коридори будівлі, сходові майданчики, аварійні і пожежні виходи сторонніми предметами. Тримайте в зручному місці документи, гроші, кишеньковий ліхтарик і запасні батарейки. Обов’язково майте і зберігайте в доступному місці укомплектовану медичну аптечку. Вивчіть правила надання першої медичної допомоги.

Отрутохімікати, легкозаймисті рідини та інші небезпечні речовини тримайте в надійному, добре ізольованому місці. Не допускайте знаходження в будівлі без потреби газових балонів. Знайте розташування електричних рубильників, магістральних газових і водопровідних кранів для екстреного відключення електрики, газу та води.

ЯК ДІЯТИ ПРИ РАПТОВОМУ РУЙНУВАННІ БУДИНКУ

Почувши вибух або виявивши, що будівля втрачає стійкість, негайно вимкніть воду, електрику і газ, якнайшвидше залиште приміщення, взявши документи, гроші та предмети першої необхідності. Залишаючи приміщення, спускайтеся сходами, а не ліфтом, бо він будь-якої миті може вийти з ладу. Припиняйте паніку, тисняву в дверях при евакуації, зупиняйте тих, хто збирається стрибати з балконів і вікон з поверхів, що вище першого.

Опинившись на вулиці, не стійте поблизу будівель, а перемістіться на відкритий простір. Якщо руйнування будівлі сталося, а ви відрізані від шляхів евакуації, то займіть найбезпечніше місце: отвори капітальних внутрішніх стін, кути, утворені капітальними внутрішніми стінами, під балками каркасу. Якщо можливо, сховайтеся під стіл — він захистить вас від предметів й уламків, що падають. Якщо з вами діти, прикрийте їх собою. Не панікуйте, зберігайте спокій, підбадьорюйте присутніх. Тримайтеся подалі від вікон, електроприладів. Використовуйте телефон тільки для виклику представників органів правопорядку, пожежників, лікарів, рятувальників. Не користуйтеся сірниками, запальничками, тому що може бути небезпека витоку газу.

ЯК ДІЯТИ В ЗАВАЛІ

Правила поведінки в завалі внаслідок руйнування будівлі є такими: дихайте глибоко, не піддавайтеся паніці і не падайте духом, зосередьтесь на найважливішому, намагайтесь вижити за будь-яку ціну, знайте, що допомога прийде обов’язково. У разі тілесних ушкоджень, якщо це можливо, надайте собі першу медичну допомогу. Спробуйте пристосуватися до обставин, знайти можливий вихід. Постарайтеся визначити, де ви перебуваєте, чи немає поруч інших людей: прислухайтесь, подайте голос у хвилини тиші. Пам’ятайте, що людина здатна витримати спрагу і особливо голод протягом тривалого часу, якщо не буде марно витрачати енергію. Пошукайте в кишенях або поруч предмети, які могли б допомогти подати світлові або звукові сигнали (наприклад, мобільний телефон, ліхтарик, дзеркальце, камінь, а також металеві предмети, якими можна постукати по трубі або стіні і тим самим привернути увагу). Якщо єдиним шляхом виходу є вузький лаз — протисніться крізь нього. Для цього необхідно розслабити м’язи і рухатися, притиснувши лікті до тіла.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар