У юстиції назвали найпопулярніші рейдерські схеми Кіровоградщини та шляхи їх подолання

Сьогодні, 4 листопада, заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Артем Мамченко розповів про основні рейдерські схеми та як з ними боротися.

2 листопада набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення реєстрації речових прав на нерухоме майно та захисту прав власності». Метою цього закону був захист прав власників нерухомості та інвесторів.

«У Кіровоградській області були зафіксовані майже всі рейдерські схеми, окрім викрадення електронних ключів та переходу на модельний статут підприємства», – наголосив Артем Мамченко.

Як розповів Артем Мамченко, є 7 найпопулярніших рейдерських схем, які використовують зловмисники:

  1. Реєстрація на основі підробленого або неіснуючого рішення суду. Шахраї використовують неіснуючі судові рішення або існуючі рішення з відмінною резолютивною частиною і подають їх реєстратору.
  2. Подання підробленого пакета документів щодо переходу корпоративних прав. Реєстратору подають документи, відповідно до яких права на власність переходять до іншої особи. Реєстратор проводить відповідні дії і передає всі права власності злодію.
  3. “Купити” реєстратора чи нотаріуса. Зловмисники вступили у зговір з нотаріусом або реєстратором та внесли зміни до державного реєстру, не маючи на це жодного юридичного права.
  4. Викрадення електронного ключа реєстратора. Рейдери зламують комп’ютер нотаріуса або реєстратора і зчитують електронний ключ. Під цим ключем відбувається незаконне проведення реєстраційних дій як з майном, так і бізнесом.
  5. Незаконне передавання об’єкта нерухомості у статутний капітал підприємства. Майно без відома власника вводять в статутний капітал певної компанії, а власника записують як співзасновника даної компанії. Далі майно юридична особа продає або бере під її заставу кредит.
  6. Відкриття паралельного розділу в реєстрі нерухомості. Людина володіє майновим комплексом, а завтра нотаріус у реєстрі відкриває паралельний розділ на цей об’єкт і реєструє його на іншого власника.
  7. Перехід на модельний статут підприємства. Закон про реєстрацію юридичніх осіб передбачає таке поняття як модельний статут підприємства. Одним із способів рейдерського захоплення було рішення зборів, які ніколи і ніхто не проводив, про запровадження такого статуту, в протоколі якого були підроблені підписи, що подавалися державним реєстраторам.

За словами Мамченка, основною протидією для більшості схем є запровадження на законодавчому рівні нотаріального посвідчення підписів на протоколі та статуті, зобов’язати реєстраторів використовувати лише захищений носій для електронних ключів та зробити більш жорсткою адміністративно-кримінальну відповідальність, щодо всіх осіб, причетних до незаконного заволодіння чужими активами і нерухомістю.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар