В Інтернет-просторі Кіровоградщини російська мова домінує над українською

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У рамках дослідження мовного типу всеукраїнського Інтернет-простору було промоніторено і сайти Кіровоградщини. За однією статистикою, частка російськомовних сайтів складає 6%, за іншою – вдвічі більше.

Український активіст Станіслав Свідлов  дослідив особливості “українського” інтернету, у результаті якого визначив, яка частка інформації досі поширюється російською мовою.

“Для початку я проаналізував топ 1000 найвідвідуваніших, за охопленням, сайтів серед української інтернет-аудиторії. Серед топ 1000 україномовні сайти складають 11%, тоді як російськомовні сайти становлять 66,8%. У двомовних сайтів, які складають 22,2%, зазвичай російська версія є основною, а українська є вторинною і в більшості випадків є якісно та функціонально неповноцінною”, – прокоментував Станіслав Свідлов своє дослідження Порталу мовної політики.

Окрім того, чоловік дослідив “мовну інформаційну карту” регіонів, серед яких і Кіровоградська область. Варто відзначити, що досліджено було різнотипні сайти – не тільки ЗМІ.

Скриншот 04.11.2016 130641

За даними top.bigmir.net, україномовних сайтів на Кіровоградщині налічується 6%. Такий же відсоток складає українська мова у е-просторі Криму, Луганській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

38% сайтів – російськомовні. Це менша відсоткова частка, порівняно з багатьма іншими областями.

Найбільшу часту мовної карти Кіровоградщини складають двомовні сайти – 56%. Це друга за значимістю цифра. У Хмельницькій області, до прикладу, ця частка складає 58%.

быгмыр

За даними top.i.ua, частка україномовних сайтів на Кіровоградщині удвічі більша – 12%. Російськомовних – 52, а двомовних – 36%.

 ай

За матеріалами Порталу мовної політики.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар