Замміністра юстиції розповів про ймовірність послуги «Шлюб за добу» у Кропивницькому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація сайту antalya-concierge.com

Сьогодні, 27 жовтня, у Кропивницькому замміністра юстиції Гіа Гецадзе розповів про ймовірність швидкої реєстрації шлюбу у нашому місті та про те, наскільки успішно «Шлюб за добу» вже діє в Україні.

«Чи з’явиться в найближчому майбутньому такий сервіс для кропивничан? Звичайно, так» – запевнив Гіа Гецадзе.­­­­

Однак, про конкретні дати впровадження проекту замміністра не уточнив, натомість, розповів про загальну стратегію реєстрації цивільних шлюбів:

«У нас вже є готове законодавство, яке буде змінювати застаріли норми. Основна ідея полягає в тому, що держава не повинна обмежувати громадян. Якщо людина адекватна, повнолітня і приймає рішення про шлюб, то держава не повинна створювати штучні перепони», – каже замміністра.

Довга процедура реєстрації шлюбу інколи підштовхує людей до корупції, саме тому Гіа Гецадзе наголосив на необхідності впровадження сервісу «Шлюб за добу»:

«У нас є така процедура: молода пара вирішила зареєструвати шлюб і прийшла до Мін’юсту, а їм відповідають, що потрібно чекати ще місяць. А люди, можливо, вже 5 років думали про це. Це їх рішення. До чого тут держава зі своїми обмеженнями? Зрештою, більше 50 % громадян певними довідками та процедурами домагалися скорочення або спрощення цього місячного терміну. І це також була корупція. Тобто країна сама провокує і створює проблеми. Були випадки, коли купляли довідку про те, що дівчина вагітна і чекати місяць неможливо. Всі ці обмеження держави ми повинні спростити або викорінити зовсім», – підкреслив Гіа Гецадзе.

Важливо також покращувати сервіс обслуговування та не допустити монополізацію у сфері одруження:

«Як тільки почнеться конкуренція, відразу з’являться різноманітні пропозиції. Зараз в Києві ми пілотуємо проект з одним місцем, а у Львові, наприклад, таких місць вже три. Навіть адміністрація стадіону «Арена-Львів» повідомила про свою готовність проводити церемонії на полі, якщо цього будуть хотіти громадяни. Як тільки будуть створюватися точки для обслуговування громадян – відразу цінова політика буде різною. Ціна на «просто розписатися» і ціна за церемонію будуть суттєво відрізнятися», – наголосив Гецадзе.

Зрештою, і новий сервіс має перспективи для удосконалення. Якщо право реєстрації шлюбу передадуть нотаріусам, то «Шлюб за добу» буде легше впровадити на території всієї країни.

«А в майбутньому, я вважаю, що цю функцію ми повинні будемо передати всім нотаріусам по всій країні. У нас більше 7 тисяч нотаріусів, хай вони реєструють шлюб. Якщо громадяни не хочуть влаштовувати церемонію, вони можуть просто оформити документи у нотаріуса. Головне, щоб при реєстрації не було монополістів. Тільки Мін’юст чи тільки мерія реєструє, тому що ось це «тільки» і породжує корупцію», – підсумував заступник міністра юстиції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар