“Кров новин” у Кропивницькому: як місцеві ЗМІ пишуть про донорство

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 25 жовтня, у Кропивницькому проходить акція “Кров новин – новини крові”, першим етапом якої була публічна донація, другим – круглий стіл з елементами тренінгу «Служба крові в Україні: реалії і картинка у ЗМІ».

У прес-центрі реформ зібралося близько трьох десятків майбутніх журналістів КДПУ ім. В. Винниченка на чолі з куратором Іриною Ткаченко, аби побачити та проаналізувати матеріали журналістів про донорство, навчитися писати їх правильно.

Моніторщики проекту проаналізували 284 матеріали кропивницьких ЗМІ на тему донорства і зробили такі висновки:

“Під час дослідження ми з’ясували, що більшість матеріалів – це оголошення про потребу в донорах конкретної людини та про успішне проведення масових акцій, зокрема, рятувальників, поліцейських. Але дуже мало історії конкретно донорів, історій людей, які зіткнулися з проблемами під час спроби здати кров. Також бракує просвітницьких матеріалів про те, як готуватись до донорства, які є протипоказання тощо”, – зазначила керівник проекту Леся Ярошенко.

DSC_0771

Перш ніж перейти до практичної частини, представники проекту поспілкувалися із гостями круглого столу на тему їх ставлення до донорства та запитали, хто є донором і хто хоче ним бути. Також поцікавились причинами тих, хто не хоче бути донором. Деякі з присутніх просто не можуть бути донорами через стан здоров’я. А деякі – зіштовхнулися із проблемами під час спроби віддати комусь свою кров.

Під час круглого столу були представники станції переливання крові, які дали компетентні коментарі стосовно того, чому могли виникати такі проблеми. Основне правило, яким керуються лікарі: “Здоров’я донора – перш за все”. Тому інколи доводиться відправляти людину на додаткові обстеження, аби точно переконатись, що її життю нічого не загрожуватиме.

Проект “Кров новин – новини крові” реалізується за підтримки Посольства США в Україні. Кропивницький – один із 4 міст України, який отримав грант на проведення такої акції. Проект уже побував у Львові та Житомирі, на черзі – Харків.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар