На Кіровоградщині збільшилася кількість спалахів інфекційних захворювань

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Як і по Україні в цілому, в поточному році в Кіровоградській області відмічено різке збільшення кількості спалахів інфекційних захворювань. Так за 9 місяців в області зареєстровано 7 спалахів інфекційних захворювань. Це найбільша кількість спалахів, яка реєструвалась за 9 місяців на Кіровоградщині за останні двадцять років.

Як повідомляє сайт Кіровоградського обласного лабораторний центр, усього під час спалахів постраждало 104 особи, із яких 27 дітей до 15 років та 17 підлітків.

По одному спалаху було зареєстровано в лютому, березні, липні та вересні, а «найурожайнішим» виявився серпень, впродовж якого в області відбулося три спалахи.

Спалахи  зареєстровані в: м. Кропивницький, м. Знам’янка, Знам’янський, Благовіщенський, Голованівський, Долинський та Добровеличківський райони.

По усіх випадках фахівцями Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України були проведені епідеміологічні розслідування із проведенням бактеріологічних обстежень та досліджень.

Всього на базі бактеріологічних лабораторій установи під час розслідування спалахів досліджено біологічний матеріал від 372 осіб, проведено санітарно-мікробіологічні дослідження 39 проб харчових продуктів, 45 проб питної води та 368 змивів.

Збудниками при спалахах виявлялись рота віруси, вірус гепатиту А,  патогенний  стафілокок.

Зв’язок захворювань із закладами громадського харчування та харчовий шлях передачі інфекції  було підтверджено в 2-х випадках (Голованівський та Благовіщенський райони. По цих спалахах територіальними відділами поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.325 КК України.

В інших випадках передача інфекції відбувалась контактно-побутовим шляхом в результаті недотримання правил особистої гігієни та існування проблеми забезпечення гарячою проточною водою (у випадках спалаху вірусного гепатиту А у побуті в Знам’янському районі та спалаху ротавірусної інфекції в дошкільному навчальному закладі м. Знам’янка). Причинами виникнення спалахів були також: вживання продуктів домашнього приготування із порушенням технології приготування та умов їх зберігання (Добровеличківський район — спалах після весільного банкету), харчування у польових умовах із вживанням та використанням для приготування страв технічної води (у випадку спалаху в військово-патріотичному таборі «Легіон» Національної скаутської організації України «Пласт», який тимчасово перебував в м. Кропивницькому).

У випадках, пов’язаних із об’єктами господарювання розслідування проводились разом із спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Завдяки своєчасно та якісно проведеним протиепідемічним заходам всі спалахи були оперативно локалізовані та ліквідовані у короткі терміни. Фахівці з дезінфектології по усіх випадках провели заключні дезінфекції за місцем проживання захворілих та на об’єктах виникнення спалахів.

Виникненню спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь влітку у побуті сприяли висока температура повітря, тривале зберігання та транспортування продуктів харчування та готових страв без холоду.

Причинами спалахів, пов’язаних із закладами громадського харчування (кафе), були: допуск до роботи осіб без проходження медичних оглядів — носіїв інфекції, відсутність належних санітарно-гігієнічних умов у закладах та інші порушення норм санітарного законодавства.

Із порадами, як уникнути кишкових захворювань та харчових  отруєнь   при замовленні послуг в закладах ресторанного господарства можна ознайомитись тут.

В холодний період  року, при недотриманні оптимальних показників мікроклімату та режиму провітрювання у приміщеннях із тривалим перебуванням людей суттєво підвищується вірогідність виникнення групових захворювань та спалахів гострих респіраторних вірусних інфекцій, у т.ч. грипу.  Поради керівникам закладів, підприємств, установ та організацій як у осінньо-зимовий період запобігти спалаху гострих респіраторних вірусних  інфекцій (ГРВІ) та грипу в колективах читайте тут.

Із інформаційним повідомленням про початок епідемічного сезону  2016/2017 року та щодо основних заходів профілактики сезонних захворювань для населення можна ознайомитись за наступним посиланням.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар