Як живеться багатодітній матері-одиначці з Донбасу на Кіровоградщині

Ольга Магазінова

Ольга Магазінова протягом останніх двох років проживала в Горлівці, сподіваючись на закінчення бойових дій. Сім’я виживала завдяки волонтерській допомозі. Залишити рідну домівку вона зважилася заради дітей, пише Радіо Свобода.

У Міністерстві соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб в Кіровоградській області кажуть, що вирішують питання щодо отримання Ольгою Магазіновою довідки переселенця і виплат.

Два роки життя фактично на лінії вогню не кращим чином вплинули на психологічний стан матері та дітей.

Найстаршій дитині Ольги одинадцять років, наймолодшій – три. Саме заради мирного майбутнього п’ятьох синів і дочки мати вирішила їхати.

«Нестерпно. Обстріли були жахливі, тяжкі, сильні. 152, 120 міліметрів снаряди. Шкіл немає, садочків немає, постійно вдома. Ну, і так, можна сказати, не вдома, а в бомбосховищі. Був великий обстріл. Допомогли МНСники – вивезли з тієї території», – згадує вимушена переселенка з Горлівки Ольга Магазінова.

Читайте також: Кропивницький взяв під опіку багатодітну сім’ю переселенців з Горлівки

За допомогою Ольга звернулася на гарячу лінію для переселенців. Її запитання на особистий контроль взяла радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб у Кіровоградській області Валентина Кулачко. За словами посадовця, яка сама до початку бойових дій жила на Луганщині, діяли за традиційною схемою.

«Ми вирішили спочатку покласти їх у лікарню. Для того, щоб обстежити дітей і маму. І в подальшому розмістити їх для проживання, а також щоб діти ходили в школу і дитячий садок», – розповідає Валентина Кулачко.

Валентина Кулачко

Поки Ольга з дітьми проходили тижневе обстеження в інфекційному відділенні першої міської лікарні Кропивницького, місцеві волонтери збирали для них усе необхідне. А після обстеження сім’ю відвезли до Шостаківки Кіровоградського району в приміщення колишнього інтернату.

Ольга Магазінова з дітьми

«Підготували дві кімнати. Там вони будуть проживати до того періоду, поки в Новгородці (районний центр у Кіровоградській області – ред.) не здадуть гуртожиток на 150 сімей. І саме в цьому гуртожитку вони будуть проживати.

Зараз найголовніше – наша соціальна служба спрацює так, щоб швиденько підготувати довідку переселенця, і вона (Ольга – ред.) почне отримувати всі виплати», – пояснює радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб у Кіровоградській області Валентина Кулачко.

У Горлівці в Ольги залишилась мама-пенсіонерка, яка відмовилась їхати через похилий вік. Сама ж Ольга пов’язує своє майбутнє і майбутнє своїх дітей з Кіровоградщиною, згадуючи шкоду, якої завдала війна психологічному здоров’ю малечі.

«Травми жахливі психологічні. Десь якісь літаки вони бачать або ще щось – їм це страшно. Я залишаюсь тут, щоб діти ходили в школу, ходили в садочок, щоб не було усього того страшного, що було там», – підсумовує вимушена переселенка з Горлівки Ольга Магазінова.

На найближчий час Ольга з дітьми забезпечені усім необхідним. До того ж, вони вже пересвідчилися, що можуть розраховувати на допомогу жителів Кіровоградщини.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар