«Кіровоградобленерго» закликає мешканців області обмежити споживання електроенергії у години найбільшого навантаження мережі

ПАТ «Кіровоградобленерго» звертається до підприємств та мешканців області з проханням самостійно обмежити споживання електроенергії з 8-00 до 22-00, особливо у години найбільшого навантаження мережі (з 8-00 до 11-00 та з 17-00 до 21-00), та за можливості перенести період максимального використання електричної потужності на нічний час.

Стабільність та надійність функціонування об’єднаної електроенергетичної системи України залежить не лише від ефективності роботи працівників галузі, а й від відповідального ставлення споживачів, наголошують у прес-службі ПАТ «Кіровоградобленерго».

Зменшення тривалості світлового дня й настання холодів цілком прогнозовано призводять до зростання електроспоживання. У пікові ранкові і вечірні години, коли переважна частина жителів перебуває вдома й одночасно користується багатьма електроприладами, це зростання порівняно зі споживанням електроенергії вдень може сягати 25%, вночі ж електроспоживання падає на 21-24%. Загалом же взимку споживання електроенергії збільшується на 45%, якщо ж брати лише населення, то в цьому секторі приріст складає майже 60% (інформація актуальна для Кіровоградської області, в якій на побутовий сектор приходиться 50% від загального електроспоживання).

В об’єднаній електроенергетичній системі України графік навантажень також характеризується піковими періодами вранці й ввечері та спадом вночі. Для того, аби уникнути дефіцитного балансу виробництва і споживання електричної енергії в години максимального навантаження системи генеруючі підприємства змушені збільшувати її виробництво тепловими електростанціями, а це в свою чергу призводить до суттєвого збільшення використання газу, вугілля й мазуту. Електроенергія дуже специфічна продукція – в одиницю часу її споживається стільки, скільки виробляється, тож «запастися» нею в нічні години неможливо.

Спосіб більш-менш вирівняти згаданий добовий графік є лише один – економне споживання електроенергії і максимально можливе переведення роботи потужних електроприладів на нічний режим роботи. Такий алгоритм дій дає додатковий бонус, який полягає в суттєвій економії коштів. З 1 квітня 2015 року діє рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яким передбачено наступне: з 23-00 до 7-00 за умови встановлення побутовими споживачами двозонного обліку ціна електроенергії зменшується на 50%.

Для того, аби перейти до диференційованого за періодами часу обліку електроенергії споживачу необхідно просто звернутися з відповідною заявою до району електричних мереж за місцем проживання. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код та документ, що посвідчує право власності (користування) споживача на об’єкт нерухомості. Звісно, процедура не безкоштовна, але її вартість дуже швидко окупиться. Приклади калькуляцій та іншу інформацію можна переглянути на www.kiroe.com.ua (Споживачам – Зонний облік електроенергії).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар