Герої, а не бандити: суд реабілітував холодноярських отаманів і козаків

У Києві завершилось судове засідання, яке реабілітувало холодноярських отаманів та солдат національно-визвольної боротьби в центральній Україні, пише “Дзвін”.

Про це повідомив багаторічний керівник і натхненник історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль.

У 1918 — 1922 роках Кіровоградщина та Черкащина стали осередком українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів та російських «білих» і «червоних» інтервентів). Цей повстанський рух отримав назву “Холодноярська республіка”. В радянські часи дії повстанців  кваліфікували як бандитизм, кидали в тюрми та розстрілювали.

“Сталося! Щойно з Апеляційного суду Київської області зателефонував член Історичного клубу “Холодний Яр” Микола Тихонов і повідомив, що сьогодні, 18 жовтня 2016 р., у судовому засіданні реабілітовано холодноярських отаманів, їхніх козаків і товаришів, а саме: Ларіона Загороднього, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Юрія Дроботківського, козаків Олексія Добровольського, Тимофія Компанійця, Івана Ляшенка, Василя Ткаченка, члена Холодноярського повстанського комітету Григорія Яковенка, Костянтина Здобудь-Волю ту Леоніда Мушкета. Холодноярським козакам слава!”,- повідомив Роман Коваль.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар