Більше половини проб води на Олександрійщині виявились небезпечними

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Для жителів Олександрійського району, як і України взагалі, забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем, це стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов’язаних зі споживанням недоброякісної питної води.

Показники безпечності та якості питної води регламентуються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДержСанПіН 2.2.4-171-10). Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіологічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Невідповідність питної води нормативним вимогам є однією з причин поширення інфекційних (вірусний гепатит А, черевний тиф, ротавірусна інфекція тощо) та неінфекційних (хвороби системи травлення, серцево-судинної, ендокринної системи тощо) хвороб, серед яких і водно-нітратна метгемоглобінемія.

За 8 місяців 2016 року Олександрійським міськміжрайонним відділом ДУ «Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України» із джерел децентралізованого водопостачання Олександрійського району досліджено 108 проб питної води на вміст нітратів, із них не відповідали вимогам нормативів 57 проб, що становить 52,8%. Найбільш «небезпечні» колодязі, вміст нітратів в яких перевищує нормоване значення в 6 і більше разів розташовані в наступних селищах:

— с. Червона Кам’янка (вул. Гагаріна, 49, вул. Котовського, по вул. Орджонікідзе, 22; вул. Лесі Українки, 228);

  • с. Андріївка (вул. Чкалова, 79 та вул. Орджонікідзе, 98);
  • с. Гайове (вул. Леніна, 4);
  • смт Нова Прага (по вул. Кірова);
  • с. Головківка (вул. Степова, 8);
  • с. Куколівка (вул. Орджонікідзе, 40, вул.. Червоноармійська, 4, вул. Леніна, 3);
  • с. Попельнасте (вул. Калініна, 7, вул. Червона, 9, вул. Щорса, 38);
  • с. Лікарівка (вул. Леніна, 12, вул. Шевченка, 15).

В таких населених пунктах, як: смт Приютівка, с. Щасливе, с. Ялинівка, с. Косівка,с. Протопопівка, с. Недогарки, с. Добронадіївка, с.Михайлівка вміст нітратів перевищує гранично допустиму концентрацію (50 мг/дм3) від 2 до 4 разів.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я необхідно:

  • не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних потреб дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;
  • вживати аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), вітамін Є, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм;
  • дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів;
  • територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • відповідно досанітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення
  • з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

Звертаємось до жителів міста та Олександрійського району, у яких є діти віком  до 3-х років та, які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання: ви можете провести дослідження води із колодязів, свердловин на вміст нітратів, звернувшись в Олександрійський міськміжрайонний відділ ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ  України» за адресою: м.Олександрія, вул. Луначарського, 41; тел.: 4-03-25).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар