Голова Новоукраїнської ОТГ: «Об’єднання – це ще не децентралізація»

Сьогодні, 6 жовтня, у Кропивницькому відбувся форум «Реформа місцевого самоврядування: стан та перспективи». Голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний поділився власним досвідом роботи у новому для нього форматі.

Об’єднання – це ще не децентралізація

корінний (міні)
Голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний

«Насправді об’єднання, про яке ми часто говоримо – це не є децентралізація, – говорить Корінний. – Це лише перший крок, який дасть вам можливість впроваджувати процеси децентралізації. Бо децентралізація – це забрання на себе функцій та відповідальності за розвиток своєї території. Тому об’єднання – це одна з форм отримати цю можливість. Створювати ОТГ треба тоді, коли ви бачите перспективу і знаєте, що ви зможете цією територією управляти. Тоді не буде у нас ні занадто великих, ні занадто малих громад, а будуть ті, які відповідально ставляться до отриманих повноважень та мають довіру жителів. Якщо ви хочете погратися у гроші з державою, повірте, це безперспективно. І це правильно. Бо якщо дати можливість кожній громаді впливати на субвенції, дотації та інші надходження до громади, то кожна буде тягнути у свій бік».

До слова, Новоукраїнська ОТГ ще не отримала одноразову субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури ОТГ, якою «приманюють» до створення громад. Цю субвенцію громада отримає у 2017 році. Також не отримала громада фінансування з Державного фонду регіонального розвитку у 2016 році, оскільки жоден з проектів, які подавалися громадою, не пройшли відбір.

Вибори, вибори…

Для того, щоб створити Новоукраїнську ОТГ Олександру Корінному довелося пережити вибори двічі – з інтервалом у 5 місяців. Перші – чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів – відбулися 25 жовтня 2015 року, другі на посаду голови Новоукраїнської ОТГ – 27 березня 2016 року.

«Ще одна перепона для сільських голів, яка відштовхує – це необхідність проводити вибори. Новоукраїнка пережила їх двічі. Якщо треба, ми готові пережити їх і втретє, бо виборів не треба боятися. Якщо ви їх боїтеся, якщо вам не довіряють, тоді не треба брати на себе реформу», – наголошує Корінний.

До чого варто бути готовим при створенні громади

До чого варто бути готовим перед тим, як йти на об’єднання громад, міський голова Новоукраїнської ОТГ розповів максимально дипломатично і без прикрас:

«Найголовніше, що ви повинні зробити перед тим, як вирішити об’єднуватись, це проаналізувати свої можливості і подальшу перспективу розвитку, обговорити їх із неурядовими громадськими організаціями. Дуже важливо також обговорити цю ініціативу з органами виконавчої влади – з районними адміністраціями та районними радами. Зробити це треба для того, щоб у майбутньому, коли ви створите громаду, у вас не виникло питань:  «А чий же то клуб буде?», «Де ви розмістите школу?», «А чий буде позашкільний заклад?», – переконує Корінний. – З усіма треба сісти, переговорити, донести свою точку зору. І тільки після цього вже розпочинати підписання договорів між територіями, які хочуть об’єднатися. У цих договорах також треба чітко передбачити, що субвенцію на розвиток інфраструктури ви не заберете у центр громади, а навпаки  – допоможете розвиватися тим територіям, які слабші. І тоді жодних проблем з об’єднанням не буде».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар