У Кропивницькому хочуть, аби всі закупівлі від 50 тис. грн міська влада проводила через ProZorro

© Новинарня

У Кропивницькому зареєстрували петицію з вимогою встановити межі допорогових закупівель через систему ProZorro у сумі від 50 тис. грн.

Вимогу у Єдиній системі місцевих петицій зареєстрував депутат міськради Кропивницького Володимир Смірнов.

За текстом петиції, у разі набрання нею необхідної кількості голосів, вимагається зобов’язати виконавчі органи Кіровоградської міської ради міста Кропивницький, установи та підприємства що підпорядковані та підзвітні міській раді, інших розпорядників коштів міського бюджету – обов’язково використовувати систему електронних закупівель Прозорро при закупівлях товарів, робіт та послуг на сумми вище 50 000 грн.

Ініціатор петиції хоче запровадити таку систему з метою забезпечення прозорості використання коштів громади міста Кропивницький, для запобігання корупційним ризикам при прийнятті рішень посадовими особами виконавчих органів міської ради та враховуючи необхідність застосування кардинальних заходів задля підвищення рівня довіри в суспільстві, та запобіганню корупції.

“Друзі, надзвичайно важливе питання, яке має стати великим кроком вперед у розвитку нашого місцевого самоврядування. Це не панацея, звісно. Але – якщо мова йде про зміни в системі, про нові підходи які змінять правила гри, про запобігання корупції, про відкриття закупівель для широкого загалу підприємців, про здорову конкуренцію замість відкатів – маємо однозначно рухатись в цьому напрямку”, – написав на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук ініціатор петиції Володимир Смірнов.

На час публікації новини, петиція набрала 20 голосів з необхідних 450.

скріншот з сайту
скріншот з сайту

Зазначимо, що згідно місцевого законодавства, петиції, зареєстровані у Єдиній системі місцевих петицій, які набрали 450 голосів, і більше, повинні бути розглянутими місцевими органами самоврядування.

Нагадаємо, 9 серпня, виконавчий комітет міськради Кропивницького на своєму засіданні  визнав таким, що втратило чинність його ж рішення від 18 грудня 2015 року № 658 “Порядок застосування системи електронних закупівель“, яким міська влада встановлювала поріг для публічних закупівель у суммі від 30 тис. гривень. Міська влада пояснила це тим, що стара місцева норма повилалась ЗУ “Про здійснення державних закупівель“, який наразі втратив свою чинність. А з 1 серпня вступив у дію новий ЗУ від 25.12.2015 № 922-VIII “Про публічні закупівлі“, за якими тепер і проводять всі операції.

Читайте також: Чому у Кропивницькому змінили умови державних електронних закупівель через “Рrozorro”

Проте, частина депутатів міської ради вимагала на сесії визначити межу допорогових закупівель у сумі від 30 тис. грн, адже на їх думку, пороги у вигляді 200 тис. грн при закупівлі товару та послуги, і 1,5 млн грн при закупівлі робіт, є надто високими, і залишають можливості для зловживань та розкрадання державних коштів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар