Мін’юст: житло за комунальні борги забиратимуть лише в крайньому випадку

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація www.visnikgadiach.com

У зв’язку із великими сумами заборгованості населення за комунальні послуги, з’явилися так звані “погрози”: за борги забиратимуть житло. Міністерство юстиції дало роз’яснення  щодо ситуації зі стягненням житла в рахунок боргів за комунальні послуги.

У Мін’юсті пояснили, що житло за борги забиратимуть лише у крайньому випадку і додали, що зараз така практика майже не застосовується.

“Діюче в Україні законодавство гарантує захист права людини на житло, яке закріплене в Конституції України.

Зокрема Закон «Про виконавче провадження» забороняє забирати єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване.

Водночас, з метою захисту прав дітей, чинним законодавством заборонено відчуження нерухомого майна, в якому зареєстровані неповнолітні. У таких випадках необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування.

Разом з тим, встановлений законом порядок стягнення майна боржника передбачає, що в першу чергу борг має бути погашений за рахунок коштів боржника, а у разі відсутності коштів іншого майна, і лише в крайньому випадку застосовується стягнення житла.

Таким чином стягнення житлових приміщень боржників при виконанні рішень про стягнення комунальних платежів нині фактично не застосовується”, – йдеться в повідомленні Мін’юсту.

Нагадаємо, кропивницькі тепловики попереджають про конфіскацію майна і нерухомості за борги.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар