На Кіровоградщині відкриті кримінальні справи за фактами масових отруєнь

З початку нинішнього року в області зареєстровано 7 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, в яких постраждала 101 особа, серед них 38 дітей.

Джерелом інфекції в усіх випадках була хвора особа, а шляхами передачі інфекції – харчова продукція та контактно-побутовий шлях.

У попередні роки епідемічна ситуація в області, пов’язана з захворюваністю на гострі кишкові інфекції, була набагато спокійніша: минулого і позаминулого років зареєстровано по одному спалаху.

Причин ускладнення цієї ситуації кілька – зокрема, запроваджений урядом мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарювання, який тривав у 2014–2015 роках, а також зниження відповідальності бізнесу перед споживачами. Введений мораторій на перевірки суб’єктів господарювання з метою полегшення їм життя з боку контролюючих органів передбачав зростання їх відповідальності за результати діяльності. Однак, як мовиться, не так сталося, як гадалося. Деякі суб’єкти господарювання настільки розслабилися, повіривши в свою безкарність, що навіть після скасування мораторію вирішили не ускладнювати собі життя дотриманням вимог санітарного законодавства і, як наслідок, споживачі їхньої харчової продукції вимушені були розплачуватися за це своїм здоров’ям.

Кричуща ілюстрація такої поведінки суб’єкта господарювання – коли перевіряючі, розслідуючи в одному з районів області випадок масового захворювання населення на гострі кишкові інфекції, що стався після поминального обіду в кафе, рекомендували керівнику закрити заклад на час проведення розслідування. Та щойно за перевіряючими зачинилися двері, як у закладі громадського харчування вже накривали столи, щоб відзначати хрестини.

– Проте даремно деякі суб’єкти господарювання, які виробляють харчову продукцію, вважають, що їхня безвідповідальність по відношенню до споживачів, яка спричинила спалахи гострих кишкових інфекцій, мине безкарно, – говорить в.о. начальника Головного управління І.Р.Бойчук. – Бізнес повинен усвідомлювати відповідальність за результати своєї діяльності перед населенням, особливо коли йдеться про ризики для здоров’я людей. Матеріали санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів гострих кишкових інфекцій ми надіслали до органів прокуратури. Кримінальні провадження за випадками спалахів захворювань у Благовіщенському та Голованівському районах розслідують органи Національної поліції.

Керівник держпродспоживслужби області наголошує також на тому, що при організації харчування всім необхідно дотримуватися гігієнічних вимог. Якби цими вимогами не знехтували дорослі, то мандрівка членів Національної скаутської організації України «Пласт» не пролягла б через інфекційне відділення лікарні в м. Кропивницькому. Прокуратура Кіровоградської області контролює хід розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за фактом захворювання 17 дітей в літньому мандрівному таборі.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Поширити:

Залишити коментар:

коментар