Очільниця медичного управління Кропивницького розповіла про плани уряду щодо реформування галузі

Начальник управління охорони здоров’я міськради Кропивницького Оксана Макарук розповіла сьогодні, 27 вересня, під час прес-конференції, про плани кабміну суттєво реформувати галузь медицини.

Про ці плани Оксана Макарук почула на нараді в уряді за головування Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

За словами Оксани Макарук, очільник уряду переконаний, що будь-яке фінансування галузі у сьогоднішньому її стані, є неефективним, якщо не провести організаційні зміни у системі охорони здоров’я. Тому під час наради в уряді Мінохорони здоров’я презентувало відповідний проект реформування – схему про зміну системи фінансування галузі охорони здоров’я. Якщо проект реформування приймуть, реалізовувати його планують у 2017-2020 рр.

P60927-092030

“Перш за все, надається можливість пацієнтам самостійно обирати собі лікаря. Згідно схеми, фундаментом для змін в галузі у 2017 році, обирається первинна ланка, тобто сімейні лікарі. В залежності від кількості пацієнтів, кожен сімейний лікар і буде отримувати фінансування. Тобто, зарплата лікарів буде залежати від кількості пацієнтів”, – розповіла Оксана Макарук.

За її словами, саме така схема забезпечить отримання якісного обслуговування населенням. Адже, чим вища кваліфікація лікаря, чим якісніше він надає послуги, тим більшу він матиме кілкість пацієнтів, і відповідно, заробітну плату. Оксана Макарук озвучила цифри, які заплановані за цим проектом – 1000 грн/рік за одну родину. За проектом реформування, висококваліфікований лікар зможе заробляти 19-50 тис. грн/місяць.

За планом реформування медичної галузі, зарплати лікарям фінансуватимуть з держбюджету, але через новостворену Агенцію медичного страхування. Утримання ж медзакладів лягає на плечі органів мсіцевого самоврядування.

“Як зазначив під час наради Прем’єр-міністр та представники Мінохорони здоров’я, утримання понаднормової мережі медзакладів гальмують розвиток галузі, і не дають можливості надавати якісні послуги населенню”, – зазначила Макарук.

Вона наголосила, що мова йде не про закриття медзакладів, а про їх оптимізацію, адаптацію до сучасних потреб населення.

Щодо вторинної і третинної ланки медичної галузі, Оксана Макарук зазначила, що за проектом реформування уряду, протягом трох років планується поступове переведення медичних закладів на медичне страхування, також відбудеться суттєва автономизація медзакладів.

“У лікувальному закладі зможуть самостійно вирішувати, як ефективно і раціонально використовувати кошти та надавати якісні послуги. Від цього має виграти як пацієнт, так і медик”, – розповіла начальник управління охорони здоров’я.

За словами Оксани Макарук, знову стала актуальною тема створення госпітальних округів.

“Протягом трох років мають бути створені госпітальні округи. Медзаклади вже матимуть певну автономизацію, будуть визначені перспективні лікарні, які отримуватимуть державні інвестиції”, – розповіла про плани уряду Макарук.

Крім того, за словами, очільниці медичної галузі Кропивницького, в уряді планують відміну територіального принципу обслуговування населення, тобто, поділ на дільниці.

З 2017 року в Кабміні також планують боротися з надвисокими цінами на ліки.

“Є два проекти постанов уряду про референтне ціноутворення, які з 2017 року планують запровадити. Це рефернтне ціноутворення має призвести до того, що ціни на ліки стабілізуються, і не будуть перевищувати європейські та світові.

На думку Оксани Макарук, якщо вдасться реалізувати цю програму, ми значно підвищимо рівень якості надання медичних послуг.

“Медичні послуги для населення стануть реально безкоштовними, медики отримуватимуть гідні зарплату від держави. Загалом підвищиться доступність та якість надання послуг, зменшаться ціни на ліки, що зменшить фінансове навантаження на пацієнта”, – впевнена начальник управління охорони здоров’я.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар