Голова територіальної громади з Кіровоградщини поїхав вивчати польський досвід децентралізації

Сьогодні, 26 вересня, розпочався перший день навчального візиту до Польщі представників уже створених територіальних громад – Новоборівської ОТГ (Житомирська обл.), Новоукраїнської ОТГ (Кіровоградська обл.), Велокогаївська ОТГ (Тернопільська обл.).

Навчальний візит у Польщу – це частина Стратегічного плану, який пише кожна громада з допомогою Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад та Асоціації малих міст України у межах швейцарсько- українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO.

Про це повідомляє координатор проекту Наталя Ключник.

Кіровоградщину у Польщі представляє голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний.

“Сьогодні очільники громад спілкуються з Павлом Прокопом – Головою правління Фундації Менеджерських ініціатив, радником мера Любліна, який розповідає, чим відрізняється реформа децентралізації у Польщі та в Україні. Предметна розмова йде про те, чому у Польщі реформа відбулася, а в Україні йде слабо”, – пише Наталя Ключник на сторінці у Фейсбук.

Три головні причини, на думку Павла Прокопа:

1. Не варто було робити добровільне об’єднання. Офіси реформ реально не мають повноважень. Треба було зробити карту ОТГ, погодити зі всіма та об’єднати одним махом.

2. Патріоти, які сиділи за гратами за свободу, не дозволили розвитку олігархічної структури. Самоврядування стало основою, яке несе відповідальність за свою діяльність.

3. Польща чітко визначила шлях в ЕС та НАТО. Тому отримали шалену допомогу від ЕС.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар