Кіровоградщина: раритетні картини із Львівського музею було знайдено серед мотлоху

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 22 вересня, у обласному художньому музеї було презентовано викрадений диптих з Львівського історичного музею: портрети Розанди та Тимоша Хмельницького. Як виявилось, раритетні картини було знайдено серед мотлоху.

Портрети були передані музею жителем Олександрії Олександром Маркосяном.

«Картини отримав від свого друга. Точніше купив за 250 гривень. Потім я виставив їх на інтеренет-аукціон, не знаючи їх собівартості та історичної цінності. Протягом двох годин ставки виросли до 27 000 грн, з’явилися коментарі про те, що це крадені картини. Наступного дня я вже написав модератору, щоб припинити торги, бо зрозумів, що ці картини мають бути в музеї. Завдяки підтримці СБУ ми доправили їх до музею» – зазначив олександрієць.

DSC_1020

За словами, Олександра Маркосяна, раритетний диптих було знайдено випадково. Один чоловік придбав будинок, розбираючи там речі попередніх господарів, знайшов картини серед мотлоху. Унікальні речі ледь не опинися серед сміття. Портрети Розанди та Тимоша передавалися із рук в руки, поки не дійшли до олександрійця.

Кропивничани матимуть змогу подивитися на портрети протягом тижня, у приміщенні обласного художнього музею. Потім вони будуть передані до Львівського музею.

DSC_0034

DSC_1012

DSC_0013

Диптих Розанди Лупул-Хмельницької та Тимоша Хмельницького першопочатково перебував  у колекції польського історика та мистецтвознавця Владислава Лозинського, що жив у Львові до 1913 року і заповів її місту. Його колекція стала основою Львівської картинної галереї, для якої магістрат придбав будинок Лозинського на вул. Оссолінських, 3 (Стефаника). Обидві роботи, намальовані одним автором (який поки невідомий  і з`ясування якого стане новим завданням для музейних науковців), олійними фарбами на дереві, були викрадені  у 1960 році з приміщення музею на площі Ринок, 24, де у той час був розташований Відділ феодалізму Львівського історичного музею.

Успішна розв’язка цієї детективної історії визначилась пильністю громадян, оперативністю дирекції Львівського історичного музею, яка вчасно звернулася до Служби безпеки України та Національної поліції з повідомленням про продаж на Violity музейної власності, та високим рівнем роботи спецслужби.

Завідувач відділу Львівського історичного музею – Музею «Палаццо Бандінеллі» Сергій Васильович Богданов 19 вересня 2016 року здійснив огляд картин та засвідчив, що віднайдені раритети  – саме ті твори, що були викрадені з Львівського історичного музею. Диптих, що територіально перебував на Кіровоградщині,  власник передав 16 вересня до СБУ. Наразі раритети перебувають на тимчасовому збереженні у Кіровоградському обласному художньому музеї, а згодом будуть представлені у Львівському історичному музеї, в експозиції, замість фотокопій, які там експонувалися довгий час. У Львівському історичному музеї і буде здійснено передачу на постійне зберігання творів до музею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар