У 2016 році на Кіровоградщині, внаслідок спалахів гострих кишкових інфекцій, постраждала 101 особа, з них 38 дітей

Проблеми дотримання санітарно-гігієнічних вимог у закладах продовольчої торгівлі та громадського харчування області розглянули вчора, 21 вересня, на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Про це інформує прес-служба головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

У доповіді в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області І.Р.Бойчук зазначив, що за поточний період 2016 року в області зареєстровано 7 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань (групових випадків), під час яких постраждала 101 особа, з них 38 дітей. В усіх випадках джерелом інфекції стала хвора особа, а шляхами передачі інфекції – харчова продукція та контактно-побутовий шлях.

У минулому та позаминулому роках було зареєстровано по одному спалаху гострих кишкових інфекційних захворювань.

0e09527b0f5edaa60cf5702119e6a0a2_XL

Враховуючи складну епідемічну ситуацію щодо інфекційної захворюваності в області, з метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із можливими спалахами гострих кишкових інфекцій серед населення, керівництвом області прийнято рішення про обстеження закладів торгівлі та громадського харчування на предмет дотримання вимог чинного законодавства.

При всіх районних державних адміністраціях та міськвиконкомах були створені робочі групи з представників органів виконавчої влади, держпродспоживслужби, громадськості та інших зацікавлених установ. Протягом серпня-вересня робочими групами із 5972 наявних закладів перевірено 1637 (27%). Із них 1315 – заклади торгівлі та 322 – заклади громадського харчування.

Найбільша кількість порушень виявлена в закладах продовольчої торгівлі. Найчастіше зустрічаються такі порушення: відсутність особистих медичних книжок у працівників, проходження медичних оглядів, відсутність миючих і дезінфікуючих засобів, не проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів, відсутність супровідних документів на продукти харчування та продовольчу сировину, порушення умов реалізації харчової продукції (відсутність холодильного обладнання, недотримання температурного режиму зберігання, порушення товарного сусідства і строків реалізації продукції).

У закладах громадського харчування були виявлені аналогічні порушення, а також порушення поточності технологічних процесів і невідповідність наявних приміщень та умов у кафе, барах, закусочних щодо асортименту виготовлених страв.

Перелічені порушення безпосередньо сприяють забрудненню харчової продукції різноманітними мікроорганізмами з навколишнього середовища, від працівників закладів та стають причинами поширення інфекцій.

За результатами проведених обстежень суб’єктам господарювання надані рекомендації, пропозиції щодо усунення виявлених порушень та роз’яснення про відповідальність згідно з чинним законодавством.

За рішенням обласної комісії ТЕБ та НС перевірки триватимуть до кінця жовтня, а до кінця року суб’єкти господарювання повинні усунути виявлені порушення. Суб’єкти господарювання, які взагалі не допустили робочі групи до обстеження – є й такі, будуть перевірені в плановому порядку протягом ІV кварталу поточного року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар