Яка небезпека чатує на активних користувачів Інтернетом?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області повідомляє про небезпеку, яка чатує на активних користувачів інтернетом.

“Потрапляючи до віртуального світу, важливо пам’ятати про безпеку перебування в ньому! Особливо це стосується дітей та підлітків”, – повідомляють в центрі.

Які ж негативні явища можуть зустріти як дитину, так і дорослого у мережі Інтернет?

  1. Буллінг — залякування, переслідування, знущання, глузування й інші дії, які здатні налякати, принизити й іншим чином негативно впливати на людину.
  2. Фíшинг – вид інтернет-шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувачів (логінів і паролів) .Фішинг зазвичай здійснюють через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які ви відвідуєте. Наприклад, ви можете отримати електронний лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.
  3. Кардинг — вид шахрайства, при якому проводять операцію з використанням банківської картки або її реквізитів, не ініційованої або не підтвердженої її власником.
  4. Грумінг — входження в довіру до дитини з метою її схилення до якого-небудь брутального поводження, у тому числі і в сексуальному плані.

Злочинці найчастіше встановлюють контакти з підлітками в чатах або на форумах. Зазвичай вони добре обізнані із захопленнями сучасної молоді і без особливих зусиль підтримують бесіди. Вони знаходять співрозмовників, які чимось засмучені або шукають підтримки, співчувають їм, потім пропонують перейти в більш відокремлене віртуальне місце спілкування. Поступово втягують їх в обговорення інтимних питань. Потім пропонують зустрічі в реальному світі.

Отже, мандруючи інтернет-мережею, треба бути уважним та обережним і не нехтувати засобами захисту.

Поради батькам, як уберегти дітей від небезпек в Інтернеті

  1. Разом з дітьми розробіть правила користування Інтернетом. Особливо домовтеся з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і про сайти, до яких вони збираються заходити. Особливо це актуально для дітей молодшого та середнього шкільного віку.
  2. Контролюйте діяльність дітей в Інтернеті за допомогою сучасних програм. Вони допоможуть відфільтрувати шкідливий вміст, з’ясувати, які сайти відвідує дитина і що вона на них робить.
  3. Знайдіть час для відвідування сайтів разом з дітьми та заохочуйте їх ділитися з вами знаннями, отриманими в Інтернеті. Цікавитись, які веб-сайти вони відвідують та з ким розмовляють.
  4. Поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з якими вони спілкуються в онлайні, довідайтесь, як вони проводять дозвілля і чим захоплюються.
  5. Навчить дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів. Наполягайте на тому, щоб діти ніколи не надавали своєї адреси, номера телефону.
  6. Навчить дітей не розміщувати свої чи сімейні фотографії.
  7. Цікавтесь, чи не відвідує дитина сайти з агресивним змістом. Перевіряйте регулярно історію браузера. Очищена історія повинна послужити сигналом для батьків уважно придивитися до поведінки дитини.
  8. Наполягайте на тому, щоб ваші діти ніколи не погоджувались зустрічатись зі своїми інтернет-друзями без вашого відома. Поясніть, що ці люди можуть виявитися зовсім не тими, за кого себе видають.
  9. Навчить своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в онлайн.
  10. Наголошуйте дитині, що вона не повинна повідомляти своїм віртуальним друзям пароль до своєї інтернет-сторінки та відповідати на питання, які стосуються особистого життя її та близьких.
  11. Скажіть дітям, що не все, що вони читають або бачать в Інтернеті, — правда. Привчіть їх запитувати вас про все, в чому вони не впевнені.
  12. Попередьте дитину, що спілкування в Інтернет не є її обов’язком. Якщо їй це більше не подобається або її лякають інтернет-друзі, то треба просто вимкнути Інтернет і розказати про все вам.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар