Суддя з Кропивницького, який п’яний їздив за кермом, добу не “дотягнув” до нових збільшених штрафів

Олексій Галаган (зліва) зі своїми захисниками

Суддя Кіровського райсуду Олексій Галаган, якого сьогодні, 2 вересня, у Кіровоградському районному суді визнали винним у кермуванні автівкою у нетверезому стані, міг заплатити втричі більший штраф, якби скоїв правопорушення на добу пізніше.

Суд за головуванням судді Миколи Сарапа визнав Галагана винним у адміпорушеннях за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння) та за ст. 185 КУПАП (злісна непокора) і призначив йому покарання у вигляді стягнення на користь держави штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів (тобто 3400 грн).

Служитель Феміди, їздив за кермом напідпитку 26 липня, а з наступного дня в Україні вступили у дію зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції), які збільшили суму штрафів за таке правопорушення до 600 неоподаткованих мінімумів, що становить 10200 грн.

Тобто, якби події відбулися на добу пізніше, 27 липня, любитель випити за кермом Олексій Галаган мав би сплатити втричі більшу суму штрафу – 10200 грн замість 3400 грн.

1 2

За новим Законом, якщо водія вперше затримають “під мухою” за кермом, він заплатить 10200 гривень, і буде позбавлений водійських прав строком на рік. Якщо цей водій попадеться вдруге впродовж 2 років, штраф становитиме 20400 гривень, без прав він залишиться на три роки. А якщо кермувальник дозволить собі сісти за кермо п’яним впродовж 5 років – отримає 40800 гривень штрафу і 10 років без прав.

Нагадаємо, 26 липня вночі, патрульні зупинили автівку УАЗ Патріот через технічну несправність освітлення, а в процесі спілкування, за версією поліції, патрульні виявили у водія явні ознаки алкогольного сп’яніння. Водієм виявився суддя Кіровського райсуду м. Кропивницький Олексій Галаган.

Він заперечував факт свого алкогольного сп’яніння. Крім того Галаган стверджує, що поліцейські його побили. А патрульні в свою чергу звинуватили його у злісній непокорі, оскільки, Галаган втік від них і чинив супротив.

У результаті, патрульні склали на Олексія Галагана три протоколи – за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння), за ст.122-2 (незупинка транспортного засобу на вимогу поліції) та за ст. 185 КУПАП (злісна непокора). Спочатку матеріали справи передали до Кіровського райсуду, але, оскільки підозрюваний там працює, її було перенаправлено до Апеляційного суду, який передав справу до Кіровоградського районного суду.

Олексій Галаган, у свою чергу, наступного ранку, 26 липня, звернувся до прокуратури із заявою про побиття. Прокуратура області наразі розслідує провадження щодо нібито перевищення повноважень поліціянтами.

Сьогодні, 2 вересня, Кіровоградський районний суд визнав Олексія Галагана винним у адміпорушеннях за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння) та за ст. 185 КУПАП (злісна непокора). Протокол за ст.122-2 (незупинка транспортного засобу на вимогу поліції) на думку суду був недоведений.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар