Завтра шахта “Інгульська” відзначає 65-річний ювілей

Завтра, 26 серпня, о 17.00 у приміщенні музично-драматичного театру ім. Кропивницького відбудеться урочисте засідання працівників Інгульської шахти, присвячене Дню Шахтаря та 65-ти річчю ДП «СхідГЗК».

2 лютого 2017 року Інгульській шахті державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» виповнюється 50 років.

Інгульська шахта була  і залишається  провідним підрозділом комбінату, який входить в десятку найбільших світових виробників урану. Цьогорічний День шахтаря співпав з 65-ю річницею з дня утворення СхідГЗК, єдиного в Україні підприємства, яке займається видобутком і переробкою уранової руди. Мета – стовідсоткове забезпечення потреб української ядерної енергетики вітчизняним паливом з вітчизняної уранової руди. Зараз комбінат виготовляє 1000 тонн металу на рік. Генеральний директор – Олександр Геннадійович Сорокін.

2 лютого 1967 року було видано наказ про створення «підприємства на базі родовища «М», тобто Мічурінського родовища, відкритого в 1964 році в ложі річки Інгул при перевірці водних свердловин на радіоактивність. За роки діяльності шахта кілька разів змінювала назву – РУ -2, Інгульське рудоуправління, Інгульський рудник, а з 1997 року – Інгульська шахта.  Шахта відпрацьовує Мічурінське і Центральне родовища. Рудник будували фахівці з м. Терни та Жовтих Вод Дніпропетровської області, а також з інших підприємств Мінсередмашу(Міністерство середнього машинобудування) СРСР, яке займалося реалізацією ядерних проектів.

Паралельно з будівництвом шахти в Кіровограді виросло кілька житлових масивів, зокрема мікрорайон «Шкільний», школи, дитячі садки, лікарні. Ввід шахти  в експлуатацію відбувся  після п’яти років будівництва – в 1971 році, а з 1975 по 1989 роки щорічно добувалося не менше одного мільйона тонн руди в рік. За роки діяльності з руди Інгульської шахти отримано більше 20 тисяч тонн  металу.

Для доставки руди з Центрального родовища збудовано 6-ти кілометровий штрек. В 2011 році введено в експлуатацію комплекс по переробці забалансових руд(відвалів), потужністю 100 тисяч тонн гірської маси на рік. Розпочато видобуток руди за прогресивними технологіями підземного блокового вилуговування.

На шахті працює близько 1,5 тисяч працівників, які забезпечені вагомим пакетом  соціальних гарантій. В бюджети і фонди всіх рівнів в 2015 році сплачено більше 90 мільйонів гривень. В 2013 році колектив шахти був нагороджений найвищою почесною  відзнакою Кіровоградської області – «Честь і слава Кіровоградщини».

Директор Інгульської шахти – Агліулін Равіль Мінгаязович. З нагоди Дня Шахтаря Р. Агліуліну присвоєно звання «Заслужений шахтар України».

Сергій Полулях

Поширити:

Залишити коментар:

коментар