РНБО: У День Державного Прапора України противник почав масово обстрілювати позиції сил АТО з важкого озброєння

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© 112.ua

У День Державного Прапора України противник перейшов до тактики масованих обстрілів наших позицій на передових та в тилу з важкого озброєння на всіх напрямках. За фактами, про які розповів сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, кількість випущених по українських військах снарядів та мін іде на сотні. Повідомляє ІАЦ РНБО.

Луганський напрямок

Противник відкривав вогонь по наших військах у Лопаскиному, Кримському, Золотому та під Попасною. Зокрема під Кримським серед дня відбувся потужний мінометний обстріл з боку НЗФ.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку відбулося 7 ворожих обстрілів, зокрема 1 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Минула доба позначилася активним застосуванням гармат та мінометів з боку противника в 4 районах – на світлодарській дузі, районі Зайцевого та околиць, Авдіївці, ділянці фронту Невельське – Красногорівка. Калібр застосованого озброєння – від 82 до 152 мм. Окупанти розпочали активну стрільбу після 19 години, і до опівночі вона не стихла. В середньому під час кожного обстрілу з важкого озброєння по наших позиціях прилітає від 20 до 40 мін чи артснарядів.

Під ворожий вогонь потрапила і центральна частина Авдіївки, внаслідок чого постраждала залізнична інфраструктура – електропідстанція, колії, контактна мережа, будівля диспетчерського керування. Рух поїздів на перегоні Очеретине – Авдіївка зупинено.

11121314

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 19 ворожих обстрілів, зокрема 13 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Вчора знову під обстріл з великокаліберної артилерії противника потрапив тиловий район. Цього разу це було с. Сіонітний Нікольського району, що розташоване за 20 км від фронту. Окупанти вели вогонь зі 152-мм гармат, випустивши протягом 2 годин 45 снарядів. Ще потужніший артобстріл з боку НЗФ відбувся в Талаківці – там бойовики вистріляли 50 снарядів з аналогічного озброєння. Серія щільних мінометних обстрілів з боку ворога сталася в Мар’їнці, де протягом години прилетіло більше 100 мін. Також окупанти застосовували важке озброєння (міномети і гармати) на інших ділянках фронту, і ці обстріли були не менш потужними. Активність російсько-окупаційних військ з нагоди Дня Незалежності спостерігається по всьому Маріупольському напрямку.

Всього за минулу добу тут сталося 22 ворожих обстріли, зокрема 12 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 1 – отримав поранення.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Українські силовики затримують бойовиків та їх поплічників

На Луганщині СБУ затримала члена НЗФ «ЛНР». Встановлено, що бойовик зі зброєю в руках охороняв пам’ятник Леніну в місті Привілля Луганської області у травні 2014 року. Після звільнення міста українськими військами, чоловік втік до Росії. Згодом намагався повернутися, оминаючи блокпости, але був затриманий. Бойовик повністю визнав свою вину.

У прифронтовому Торецьку поліцейські затримали інформаторку бойовиків. Захопившись ідеями «руського міра» дівчина стала пособником бандформувань і з грудня 2014 року за допомогою соціальних мереж надавала їм відомості про поранених українських бійців, яких доставляли до лікарні, де вона працювала. Також затримана активно надавала інформацію про пересування і дислокацію військової техніки Збройних Сил України.

21

Вчора мешканець Костянтинівки на вулиці знайшов 3 бойові гранати і повідомив про це поліцейських.

Гранати були вилучені. Закликаємо усіх, хто натрапить на подібні знахідки, бути обачними та повідомити про знайдене правоохоронцям.

313233

Десантники з 79-ї бригади ВДВ виконали парашутні стрибки на воду зі штатною зброєю

Десантування особового складу здійснювалося з вертольота Мі-14 з висоти 600 м. «Крилаті піхотинці» показали, як професійно вивільнятися з підвісної системи парашута в повітрі, поводитися зі зброєю та діяти після занурення у воду.

41424344454647484949-149-249-349-449-549-649-7

З нагоди Дня Незалежності Президент України взяв участь в урочистій передачі військової техніки для ЗСУ та НГУ в Чугуєві

Всього було передано 141 одиницю техніки, яка вирушить до підрозділів, які виконують завдання в районі проведення АТО. На фронт відбудуть нові, а також модернізовані, зразки військової техніки – бронетехніка, танки, САУ, вантажівки, засоби ППО та РЕБ, а також винищувачі та бойові гелікоптери.

51525354555657585959-159-259-359-459-559-6

Також з нагоди Дня незалежності Президент нагородив 43 військовослужбовців-учасників АТО орденами та медалями

Зокрема, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримав підполковник Михайло Драпатий – досвідчений офіцер, який брав участь в одній з найважчих операцій війни – жорстоких боїв за сектор «Д» у липні-серпні 2014 року.

61

Після кількатижневих боїв, наші підрозділи, затиснуті між російським кордоном та загонами бойовиків, розірвали вороже кільце та здійснили блискучий прорив, з’єднавшись з основними силами. Очолив колону саме командир 1-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади Михайло Драпатий.

Старший лейтенант Сергій Шаталов отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня. Цей офіцер 30 вересня 2014 року біля Гранітного Донецької  області виявив у лісосмузі скупчення бойовиків з технікою, які планували штурмувати наші позиції. Завдяки цій цінній інформації сили АТО оперативно знищили 2 установки РСЗВ «Град», 2 мінометних розрахунки,  броньований російський автомобіль «Тигр» та пошкодили 2 танки російсько-окупаційних військ.

Також сьогодні на урочистому параді з нагоди Дня незалежності України  вручив орден «Золота Зірка» двом новим Героям України – полковнику Андрію Ковальчуку та капітану Валерію Чибінєєву.

Полковник Андрій Ковальчук брав участь в АТО з перших днів, воював під Лиманом та Слов’янськом, а згодом був одним з керівників операції з деблокування та звитяжної оборони Луганського аеропорту, де двічі отримав поранення. За успішне ведення бойових дій полковник вже отримав 2 ордени Богдана Хмельницького та підвищення на посаді.

Ще двоє нових Героїв України – учасники оборони Донецького аеропорту солдат Ігор Брановицький та капітан Сергій Колодій – сьогодні отримали це високе та заслужене ними звання посмертно.

Також чергове військове звання отримав начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Ігор Гордійчук. Відтепер він – генерал-майор.

Ігор Гордійчук брав участь у битві за Савур-Могилу, де успішно утримував цю стратегічну висоту під багатоденними обстрілами ворога – бойовиків та російських військ, що стріляли одночасно зі сходу та заходу. У цих боях полковник Гордійчук отримав важкі поранення, і довго лікувався у США, а тепер очолює головний військовий ліцей країни.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар