Голова Кіровоградської ОДА готовий ініціювати збільшення штрафів для паліїв стерні

Керівник держекоінспекції в Кіровоградській області Микола Власенко розповів, що штраф за самовільне спалювання стерні на полях коливається від 17 до 1700 грн. На думку голови облдержадміністрації ця сума є мізерною у порівнянні з тією школою, що приносять люди, спалюючи стерню.

Керівник держекоінспекції в Кіровоградській області Микола Власенко озвучив, які суми штрафів передбачає законодавство за порушення правил пожежної безпеки, у тому числі в лісі (через високу пожежну небезпеку нині це теж актуально):

  • якщо правила порушено на території лісових масивів (без настання пожежі), на громадян чекає штраф у розмірі від 17 до 51 гривні, на посадових осіб – від 51 до 170 гривень. За знищення ж або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем штраф для громадян зростає до 51-170 гривень, для посадовців – до 119-340 гривень;
  • випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, то за такі дії порушників чекає штраф у розмірі від 170 до 340 гривень (фізичні особи) та від 850 до 1190 гривень (посадовці). Якщо внаслідок самовільного підпалу сталася пожежа (вогонь розповсюдився на гектар площі і більше), штрафи зростають, відповідно до 340-680 гривень та 1190-1700 гривень.

Крім того, винуватцям доведеться компенсувати завдані довкіллю збитки, вартість яки обраховуватиметься згідно із затвердженою Кабінетом Міністрів методикою (це стосується пожеж і на відкритій території, і в лісах).

Голова облдержадміністрації, коментуючи повідомлення щодо розмірів фінансового покарання паліїв, зазначив, нинішній штраф у розмірі чи то 150, чи 300 гривень – це непомірно низька ціна за ту шкоду, яка завдається нашим родючим чорноземам, за наслідки надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути в результаті самовільного спалювання стерні чи пожнивних решток.

З огляду на це, Сергій Кузьменко доручив державній екологічній інспекції в області підготувати пропозиції до законодавства щодо посилення відповідальності за дії, вчинені паліями на полях.

– У нас є п’ять народних депутатів від Кіровоградщини у Верховній Раді, – наголосив голова облдержадміністрації, – які можуть ініціювати дане питання. Я готовий особисто клопотати перед Кабінетом Міністрів про зміни у законодавстві. У держави, врешті-решт, мають бути максимально дієві інструменти для того, щоб раз і назавжди поставити крапку у цьому питанні. Не можуть палати поля Кіровоградщини після того, як зібраний хліб.

За матеріалами сайту КОДА

Поширити:

Залишити коментар:

коментар