Проблеми новостворених громад Кіровоградщини

Минулого тижня керівники об’єднаних територіальних громад зустрілися з головою Кіровоградської ОДА Сергієм Кузьменком, щоб обговорити проблеми своїх територій та поділитися досвідом їх вирішення. 

Про це пише “Нова газета”.

У нараді взяли участь бобринецький міський голова Валерій Сніжко, очільник Маловисківської громади Юрій Гульдас та керівник Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний.

Для Бобринецької ОТГ актуальною є проблема із передачею соціальних об’єктів та майна з балансу району в комунальну власність міської ради. Із відповідним зверненням міськрада звернулася до депутатів райради, відтак уже є домовленість щодо передання чотирьох шкіл (№№ 1,3,4,5) в управління громаді. Однак є важлива проблема: об’єднаній громаді відмовлено у наданні шкільних автобусів, які раніше обслуговували ці навчальні заклади. Тож до першого вересня треба встигнути придбати транспорт. Продовжуючи розмову про стан освітньої галузі в межах Бобринецької територіальної громади, її очільник нагадав, що в 2016 році вони вже отримали субвенцію від держави в розмірі 3,2 млн грн, частина її коштів буде виділена на створення навчально-виховних комплексів. Валерій Сніжко розповів, що через незаповненість під загрозою закриття знаходяться третя і четверта школи у м. Бобринець. Їхній порятунок територіальна громада вбачає у відкритті при цих навчальних закладах дитячих садків.

Із першого серпня можуть виникнути проблеми і з наданням послуг територіальним центром соціального обслуговування населення. Це пов’язано із припиненням його співфінансування. Установа фінансується за кошти районного бюджету, і якщо не буде виділена субвенція із об’єднаної громади, то можуть виникнути проблеми з її діяльністю.

Із позитивних напрацювань Бобринецької територіальної громади − створення трьох позашкільних навчальних закладів: Будинку дитячої творчості, спортивної та музичної шкіл.

Об’єднана територіальна громада Малої Виски на чолі з Юрієм Гульдасом має проблему виділення земельних ділянок для учасників АТО. Юрій Гульдас звернувся до Держгеокадастру та земельного відділу агентства земельних ресурсів України з проханням надати інформацію про землю в ОТГ, яку вже роздали і яка ще є в резервах.

«У нас сьогодні є 40 АТОвців, і нам необхідно знати, скільки у нас залишилося землі, аби розуміти, відмовляти чи ні», – говорить очільник Маловисківської громади.

Новоукраїнська об’єднана територіальна громада була створена лише у цьому році, а тому, за словами Олександра Корінного, має певні фінансові проблеми. Утім, вони активно залучають для свого розвитку європейські фінансові ресурси. Сергій Кузьменко запевнив очільника Новоукраїнської громади, що вже з 2017 року вони отримають окреме фінансування із субвенції на розвиток. Крім цього, пообіцяв у наступному році створити дитячий садок у райцентрі, але за умови, що буде підготовлено відповідний проект цього будівництва.

“Мапа України повинна бути 100% покрита спроможними об’єднаними територіальними громадами. Цей процес незворотний, а тому іншого шляху, окрім як створення територіальних громад, немає”, – зазначив очільник області, підсумовуючи зустріч.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар