На Кіровоградщині було освячено Поклінний Хрест

Днями у селі Докучаєве Устинівського району Кіровоградської області священик УПЦ КП Олександр Люшенко освятив Поклінний Хрест.

Подія відбулось біля храму Святителя Миколая Чудотворця після звершення недільної Божественної літургії. За підтримки благодійника та волонтера Олега Сіденка було зроблено та встановлено велику святиню для села.

Після завершення чину освячення ієрей Олександр привітав присутніх з цією знаменною подією, подякував усім, хто долучився до цієї справи. Священник відзначив важливість встановлення хреста, сказавши, що хрест завжди був і буде надійною духовною опорою та захистом для місцевих жителів.

 Варто зазначити, що традиція встановлювати поклінні (уклінні) хрести виникла ще споконвіку. На Русі вони споруджувалися на спеціальних пам’ятних місцях, перехрестях, недалеко від сіл, а також на підвищеннях, в місці з’єднання річок, джерел. Існує кілька різновидів розміщення поклонних хрестів. Це залежить від різних причин. Пам’ятні (обітні) встановлюють хрести в подяку Богу про який-небудь знаменну подію. Це може бути звільнення від ворогів, усіляких бід, хвороб, дарування спадкоємця і т. п.

Описуваний символ освячує не тільки життя людини, він здатний благословляти православного віруючого і після смерті. Відповідно, поклонний хрест на кладовищі — це символ надії, а не страждань або скорботи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар