Чи можна ловити рибу в орендованих водоймах Кіровоградщини?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Зважаючи на багаточисельні звернення, які надходять до Кіровоградрибоохорони від рибалок-любителів, яких орендарі земель водного фонду Кіровоградської області обмежують в праві загального водокористування – а саме не дозволяють здійснення любительського рибальства на орендованій ними водоймі, надаємо наступну інформацію:

Статтею 27 ЗУ “Про тваринний світ” передбачено, що “У порядку загального використання об’єктів тваринного світу громадянам у випадках, передбачених законодавством, дозволяється безоплатне любительське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права реалізації) у визначених відповідно до законодавства водних об’єктах загального користування у межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок здійснення любительського і спортивного рибальства. Відповідно до цього порядку всім громадянам України, іноземним громадянам, а також особам без громадянства дозволяється здійснення любительського і спортивного рибальства у рибогосподарських водоймах України (за винятком водойм, які знаходяться у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, риборозплідних господарств, водойм, які мають обмеження щодо їхнього спеціального використання (питні, технічні тощо), а також водойм або їхніх ділянок, на яких лов (добування) водних живих ресурсів заборонений).

На рибогосподарських водоймах (їхніх ділянках) загального користування любительське і спортивне рибальство здійснюється безоплатно.

Дія зазначених правил поширюється на всі водні об’єкти України та їхню придаткову систему в межах, яких вона сягає за максимальних паводків (за винятком водойм, які знаходяться на території природно-заповідного фонду, риборозплідних господарств, водойм, які мають обмеження щодо їхнього спеціального використання (питні, технічні тощо), штучно створених ізольованих водойм або їхніх ділянок, на яких лов (добування) водних живих ресурсів заборонений).

Стаття 47 Водного кодексу України регулює право загального водокористування, а саме:

Загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об’єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

На водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду.

Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.

Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Стаття 6 Закону України «Про аквакультуру» визначає за орендарем (суб’єктом аквакультури) право приватної власності на об’єкти аквакультури, а саме:

 Об’єкти аквакультури, які розведені, утримуються та/або вирощуються суб’єктами аквакультури у межах наданих їм відповідно до закону у приватну власність, в користування рибогосподарських водних об’єктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм, акваторій (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України, у межах належних їм технологічних пристроїв і споруд (рибницький басейн, плавучий рибницький садок тощо) або набуті іншим не забороненим законом шляхом, перебувають у їх приватній власності.

Тобто, якщо орендар земель водного фонду обмежує рибалку-любителя у праві загального водокористування, то зобов’язаний підтвердити це нормативно-надати до огляду чинний договір оренди, в якому за погодженням з орендодавцем письмово прописані ці обмеження, в разі відсутності таких обмежень – водокористування дозволяється на загальних підставах в частині вилову аборигенних видів риб. В частині обмеження вилову видів риби, яку орендарем було вселено до водойми в порядку здійснення товарного рибництва – орендар повинен підтвердити право приватної власності на таку рибу документально-надати до огляду Акт вселення водних біоресурсів, затверджений начальником Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Кіровоградській області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар