Як перемогти «лагідного вбивцю» – гепатит С

Цю хворобу називають «лагідним вбивцею» через те, що протікає повільно. Якщо вчасно не обстежитися, вона призведе до цирозу або раку печінки. Мова йде про вірусний гепатит С. У світі понад 150 мільйонів людей інфіковані гепатитом С, з них – щонайменше два мільйони хворих проживає в Україні.

– У 2000 році я дізнався, що в мене гепатит С. Я тоді був споживачем ін’єкційних наркотиків. Думаю, через голку і заразився. Я в той час знаходився за кордоном. У мене з’явилися проблеми з наркотиками, мене побили, я опинився у лікарні. Мені мали в ногу вставляти пластину, щоб швидше виписати. Та коли взяли аналізи, сказали, що в мене гепатит С і ВІЛ. Коли я точно захворів, чи-то за два, чи-то за три роки до цього, не знаю…, – згадує клієнт Кіровоградського обласного відділення «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Сергій.

Він не одразу повірив у свої нові діагнози, тож після повернення додому подався на обстеження до Києва. Там столичні медики підтвердили діагнози. Куди йти і що робити далі, зізнається, не знав.

– Моя мама дізналася про існування благодійної організації «Повернення до життя», яка знаходиться у Знам’янці. Звідти нас переадресували до Кіровоградського обласного відділення «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». Потім я з батьком поїхав у СНІД-центр і став на облік. Ми проживали у Гайвороні, але потім переїхали у Кіровоград. Боялися, що всі дізнаються про мій статус… Тут я щодня приходив у СНІД-центр на комісії, моніторив стан організму, отримував терапію. Так само на УЗД-обстеження перевіряв свою печінку, щоб знати в якому вона стані, – ділиться Сергій.

У 2013 році чоловік вперше пройшов лікування вірусного гепатиту С, але тоді було безрезультатно. Каже, що все через те, що у нього гепатит першого генотипу, який тяжко лікується. Та цього року у Сергія з’явився другий шанс подолати хворобу. Він потрапив до програми з лікування вірусного гепатиту С.

– Я лікувався три місяці. У СНІД-центрі щотижня отримував укол, а таблетки приймав щодня чітко за графіком. І зараз за всіма показниками і обстеженнями, хвороби у мене не виявлено. Я переміг «лагідного вбивцю», – щасливо каже Сергій.

На лікування вірусного гепатиту С з Кіровоградщини направлено дев’ятнадцять клієнтів з уразливих груп. З них тринадцять уже успішно пройшли лікування, інші – продовжують курс. Цю програму реалізує Кіровоградська обласна організація «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я».

– Соціальний супровід хворих здійснюють соціальні працівники нашої благодійної організації. Вони працюють індивідуально з кожним клієнтом, надають необхідні консультації. У подоланні епідемії гепатитів наша організація працює спільно з Кіровоградським обласним центом профілактики та боротьби зі СНІДом, де власне, хворі і могли отримати медичну допомогу. Добре, що іноземні донори фінансують подібні проекти і хворі мають можливість безкоштовно пройти лікування гепатиту. Існують державні програми, які передбачають безкоштовне лікування хворих на гепатит, однак охоплена дуже мала кількість людей. Ми звертаємо на це увагу і наголошуємо на збільшенні фінансування у подоланні епідемії вірусних гепатитів, – коментує в.о. голови правління Кіровоградської обласної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар