Як учасники АТО на Кіровоградщині отримують землю

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Скільки земельних ділянок було виділено учасникам АТО протягом року, скільки заяв було отримано та які основні причини відмови – про надання у власність земельних ділянок та про зарезервовані земельні ділянки для учасників АТО прозвітував  на апаратній нараді в Кіровоградській ОДА в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Олег Кудря.

Зокрема він зазначив, що для забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції земельними ділянками та на виконання відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року № 898-р, Головним управління Держгеокадастру у Кіровоградській області проведено відповідну роботу.

З початку поточного року до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області надійшло 4 699 заяв про отримання земельних ділянок у власність безпосередньо від самих учасників антитерористичної операції або членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції. Найбільше надійшло таких заяв стосовно оформлення земельних ділянок на території наступних районів: Новомиргородського – 684, Кіровоградського – 495, та Олександрівського й Компаніївського –  278  та 290 відповідно.

Із загальної кількості поданих заяв по 3 173 прийнято позитивні рішення – видано накази про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність.    Найбільше надійшло заяв від учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції з питань відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Щодо відмов з надання дозволу на розроблення проектів землеустрою

У поточному році  272-ом  учасникам АТО (7%) відмовлено в наданні дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо надання у власність земельних ділянок. Основною причиною відмов є невідповідність наданих документів статті 123 Земельного кодексу України. А саме, масштаб та якість графічних матеріалів, на яких має бути зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, не дають змоги визначити  місце розташування земельної ділянки відносно до навколишньої території та меж адміністративно-територіальних утворень. Поряд з цим, в окремих випадках заяви подаються на земельні ділянки, які ще перебувають в користуванні інших осіб або взагалі вже надані у власність іншим громадянам, що суперечить ч.5 ст. 116 Земельного кодексу України.Також є випадки надходження заяв з відповідними додатками, в тому числі і погодженням місцевої ради, щодо надання однієї й тої ж земельної ділянки двом особам.Для виправлення ситуації Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області доручено керівникам територіальних органів в районах провести додаткову роз’яснювальну роботу з учасниками антитерористичної операції стосовно якості підготовки вищезазначених документів, а також надання їм методичної допомоги з даного питання.

Стан затвердження документації щодо отримання учасниками АТО земельних ділянок

У результаті розгляду заяв Головним управління Держгеокадастру у Кіровоградській області прийнято протягом I-го півріччя 2016 року всього наказів про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для ведення особистого селянського господарства по 2 644 земельних ділянках на площу 4 963 га. Середній розмір земельної ділянки, на яку буде розроблятись відповідний проект землеустрою, становить  орієнтовно 1,87 га.

Також учасниками антитерористичної операції подавались заяви про отримання дозволів на розроблення документації із землеустрою й для ведення садівництва, зокрема на території Кіровоградського та Устинівського районів.

За результатами розгляду заяв про затвердження розроблених проектів землеустрою, Головним управління Держгеокадастру у Кіровоградській області прийнято запровадження даної ініціативи 2 778 відповідних наказів про затвердження вказаних проектів та надання у власність земельних ділянок загальною площею 5 143 га. В поточному році прийнято 1 700 таких наказів на загальну площу 3 205 га.

Найбільше прийнято наказів про затвердження проектів землеустрою та надання у власність земельних ділянок за час запровадження даної ініціативи на територіях наступних районів: Кіровоградського – 418, Новомиргородського – 317 та Новоукраїнського – 206.

Для своєчасного забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції земельними ділянками Головним управління Держгеокадастру у Кіровоградській області постійно проводиться відповідна робота по резервуванню земель сільськогосподарського призначення.

Поряд з цим вживаються заходи щодо забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції земельними ділянками.

Так, станом на 20 липня 2016 року до сільських, селищних та міських рад області звернулось 1 203 громадянина з питань отримання у власність земельних ділянок. В результаті розгляду поданих заяв прийнято 333 рішення про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо надання у власність 1147 земельних ділянок загальною площею 606,5 гектара. Найбільше прийнято таких рішень органів місцевого самоврядування на території м. Кіровограда – по 761 земельній ділянці, Кіровоградського району –  по 82, Знам’янського району – по 66 та Новгородківського району – по 31 земельній ділянці.

Слід зазначити, що Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області постійно вживаються заходи щодо забезпечення учасників антитерористичної операції земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності. Зазначене питання систематично розглядається на засіданнях колегії Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області із запрошенням керівництва обласної державної адміністрації та представників громадських організацій (ГО «Всеукраїнський благодійний фонд бійців АТО», ГО ветеранів АТО та військослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення «Редут»).

Окрім цього, Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області спільно з представниками обласного військового комісаріату розпочато роботу з відпрацювання механізму взаємодії стосовно продовження забезпечення учасників АТО земельними ділянками.

На минулому тижні проведено ряд організаційних заходів, спрямованих на подальшу ефективну роботу стосовно задоволення заяв учасників АТО щодо виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Зокрема, проведено зустріч, підчас якої проаналізоване кожне звернення учасника антитерористичної операції, що надійшло на Кіровоградський обласний контактний центр. Також слід відмітити, що Головним управлінням постійно проводяться зустрічі з керівниками громадських організацій, котрі відстоюють інтереси атовців.

Інформація про роботу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області з цього питання систематично висвітлюється на веб-сайті Держгеокадастру та регіональних ЗМІ. Відповідно до тижневих підсумків діяльності Держгеокадастру, наша область займає одне із провідних місць у  цьому напрямку.

Як результат, голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко наголосив, що питання щодо забезпечення реалізації конституційних прав учасників антитерористичної операції, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на отримання у власність земельних ділянок в межах норм безоплатної приватизації перебуває на постійному контролі в обласній державній адміністрації. Тож кожен учасник антитерористичної операції має бути забезпечений землею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар