Кропивницькі контрактники зможуть звільнитись зі служби за новими правилами

Днями, Верховна Рада України прийняла законопроект № 4689, згідно до якого подається уточнення щодо строку служби контрактників Збройних сил України.

12 липня 2016 року Верховна Рада України прийняла законопроект № 4689 (про внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо уточнення окремих положень). За відповідне рішення проголосували 233 народних депутати.

“Кілька днів тому Верховна Рада прийняла дуже важливий закон №4689, щодо звільнення контрактників. Сьогодні у нашій громадській організації обривають телефон: всі питають коли можна звільнятись, на кого цей законопроект поширюється і так далі”, розповіла секретар Штабу юридичної допомоги військовим Катерина Астрейко.

Щоб з’ясувати важливі моменти законопроекту, Антон Красов, голова ГО «Штаб юридичної допомоги військовим» та юрист ВПГО «Юридична Сотня», розробив  роз’яснюючу анотацію:

1. СУТЬ ПИТАННЯ

На даний час військовослужбовці за контрактом проходять військову службу строком “до закінчення особливого періоду” і не знають термінів свого звільнення, оскільки дата закінчення особливого періоду ще невідома і законодавчо невизначена. Як наслідок, проходження ними військової служби стало фактично безстроковим.

2. ЩО ЗМІНЮЄ ЦЕЙ ЗАКОНОПРОЕКТ

Військовослужбовці, які уклали контракт під час особливого періоду, зможуть:
– переукласти контракт строком на 6-12 місяців (у разі вислуги менше 18 місяців військової служби);
– звільнитись (у разі вислуги 18 місяців і більше).

3. НА КОГО ПОШИРЮЄТЬСЯ ЗАКОНОПРОЕКТ

У тексті підготованого законопроекту спочатку мова йшла ЛИШЕ про осіб, які уклали контракт вже під час дії особливого періоду. Однак, під час розгляду законопроекту у залі Верховної Ради, була внесена поправка з голосу, яка стосувалась і можливості звільнення контрактників, які уклали контракт до початку особливого періоду. Звучала вона приблизно так: “після завершення контракту, його дія продовжується на період до оголошення демобілізації, але не більше, ніж 12 місяців”.
На сайті Верховної Ради є також примітка, що цей закон прийнятий з техніко-юридичними правками.

4. ПРОЦЕДУРА
Наразі закон не вступив у силу, оскільки ще не підписаний Президентом. Зараз він готується на підпис Голови ВР, після чого його направлять на підпис Президенту. Президент, протягом 15 днів з дня отримання закону, має або підписати його, або повернути на повторний розгляд до ВР.

5. ЩО ТЕПЕР РОБИТИ…ще трохи почекати..
Для того щоб чітко сказати та роз’яснити всі деталі (особливо те, чи буде закон поширюватись і на контракти, укладені до початку особливого періоду), потрібно дочекатися офіційного опублікування закону. Тексту закону наразі немає. Оскільки до поданого законопроекту була внесена поправка з голосу, немає можливості детально проаналізувати його остаточний текст. Тому чекаємо. Як тільки закон буде офіційно опублікований, ми одразу надамо чіткі роз’яснення щодо його змісту.

За матеріалами наданими Штабом юридичної допомоги військовим

Поширити:

Залишити коментар:

коментар