Лісівники стверджують, що вирубка лісу у Пантаївці законна

Ілюстративне фото: "Моя Олександрія"

У селищі Пантаївка, що знаходиться в Олександрійському районі розташованому на території Олександрійської міськради, стали вирубувати ліс, що прилягає до цвинтаря. У Пантаївці вважають, що вирубка ведеться незаконно. Про це повідомляє “Моя Олександрія”.

Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства, враховуючи викладену інформацію, повідомляє, що вирубка ведеться законно.

“Ліс, про який йдеться у публікації, розташований на землях державної власності та перебуває в постійному користуванні державного підприємства «Онуфріївське лісове господарство» (далі – Лісгосп) на підставі пункту 5 Прикінцевих положень Лісового кодексу України.

Загальна площа земель лісогосподарського призначення, переданих в постійне користування Лісгоспу, становить 15,1 тис. га, в тому числі на території Онуфріївського району – 8,4 тис. га, Олександрійського району – 5,0 тис. га, Знам’янського району – 1,7 тис. га.

У своїй діяльності Лісгосп керується Конституцією України, Лісовим кодексом України, нормативно-правовими актами з питань ведення лісового господарства та власним Статутом.

Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 24 грудня 2010 року № 595 затверджена розрахункова лісосіка, зокрема для Лісгоспу у кількості 5,83 тис. м3 деревини, в тому числі по другій категорії лісів (рекреаційно-оздоровчі) – 2,51 тис. м3 та по третій категорії лісів (захисні) – 3,2 тис. м3.

При цьому слід зазначити, що розрахункова лісосіка – це щорічна науково обґрунтована норма заготівлі деревини в порядку рубок головного користування, яка затверджується для кожного власника, постійного користувача окремо за групами порід, виходячи з принципів безперервності та не виснажливості використання лісових ресурсів. Конкретні ділянки, на яких будуть проводитися рубки головного користування (стиглого лісу), визначаються  під час проведення базового лісовпорядкування.

Ділянка, про яку йдеться у публікації, розташована у виділі 2 кварталу 32 Олександрійського лісництва на території Пантазіївської сільської ради Знам’янського району та включена до складу розрахункової лісосіки під час проведення базового лісовпорядкування 2010 року. Рубка проводиться на підставі спеціального дозволу – лісорубного квитка серія 02 ЛКБ № 423996, виданого 15 квітня 2016 року Кіровоградським обласним управлінням лісового та мисливського господарства у порядку, визначеному статтями 67-69 Лісового кодексу України та постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року № 761.

Порушення лісового законодавства, які б, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 31 Лісового кодексу України, давали підставу для обмеження або припинення діяльності Лісгоспу в частині проведення рубок головного користування, відсутні.

Крім того, після закінчення рубки Лісгоспом, у строк та порядку, визначеними Правилами відтворення лісів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 01 березня 2007 року № 303, в обов’язковому порядку буде проведено лісовідновлення”, – пишеться у повідомленні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар