Сьогодні у вишах Кіровоградщини розпочинається вступна кампанія

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Умовне фото

11 липня розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів. 

Як повідомляє Оsvita.ua, цього року системою «Подання заяв в електронній формі» зможуть у повній мірі скористатися тільки вступники, які мають атестат про повну загальну середню освіту та сертифікат ЗНО 2016 року і бажають вступити на денну форму навчання за ступенями молодший бакалавр, бакалавр (магістр і спеціаліст медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань). Кожен абітурієнт в 2016 році зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей у будь-який університет за власним вибором.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції розповіла про  електронну систему вступу, квоти для абітурієнтів з Донбасу та Криму, а також інші особливості вступної кампанії у 2016 році.

Вона, зокрема, наголосила на необхідності справедливого доступу до вищої освіти.

“Для нас головне завдання та цінність цієї вступної кампанії, щоб доступ до вищої освіти був справедливий. Окрім ЗНО, працюватиме автоматизована система місць державного замовлення, яка, в першу чергу, враховуватиме інтереси абітурієнта. Він обирає свої пріоритети серед 15 заяв, які може подати на 5 спеціальностей, у будь-який вищий навчальний заклад України” , – зазначила Лілія Гриневич.

За її словами, ця система стала можлива завдяки повному переходу на систему електронної подачі документів. У випадку, якщо у абітурієнта виникнуть складнощі з подачею електронної заяви, він може звернутися у будь-який вищий навчальний заклад, де створені спеціальні пункти допомоги, та подати документи через систему за допомогою спеціаліста з ВНЗ.

“Справедливість також є в тому, щоб забезпечити вищою освітою тих дітей, які у зв’язку з подіями, які переживає країна в наші роки, опинилися поза системою української освіти. Зокрема, це окупований Крим, непідконтрольні території та лінія розмежування на Донбасі”, – додала Лілія Гриневич.

Вона зазначила, що ці діти знаходяться в нерівних умовах щодо підготовці до ЗНО у порівнянні з випускниками, які навчаються в Україні. Тому, діти з цих територій мали дві можливості. Перша – складати ЗНО, для чого МОН спеціально організував дві додаткові сесії, та вступати у будь-який виш в Україні через загальний конкурс. Інший варіант – вступати за вступними випробуваннями до переліку спеціально обраних вишів.

“Для кримчан у нас є перелік з 12 таких вищих навчальних закладів, які знаходяться в 7 містах України. В цих навчальних закладах відкриті центри “Крим-Україна”, вони подають до цих навчальних закладів освітню декларацію, в якій декларують свою здобуту освіту. Також вони мають скласти українську мову та історію України, щоб довести, що готові навчатися в українських навчальних закладах. Усе це дає кримчанам можливість далі складати іспит відповідно до обраної спеціальності та отримати можливість впродовж навчання на першому курсі перескласти державну підсумкову атестацію та здобути український атестат”, – пояснила міністр.

Схожа процедура діятиме також для дітей з непідконтрольних територій Донбасу та лінії розмежування. Головна відмінність в тому, що якщо ці діти оберуть вступ за вступними іспитами, а не ЗНО, вони зможуть подаватися через освітні центри, які називаються “Донбас-Україна”, та вступати до евакуйованих навчальних закладів з Донбасу, а також тих, що знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

Рівень квот на вступ на державне замовлення за вступними іспитами в обраних університетах не може перевищувати 30% від загального обсягу держзамовлення. Таким чином, квоти для абітурієнтів з Криму та Донбасу не утискатимуть права звичайних вступників, адже максимальний рівень квоти приблизно дорівнює відсотку, на який може бути збільшено державне замовлення у виші, якщо він користуватиметься особливою популярністю у студентів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар