Сепаратисти готуються обстрілювати житлові квартали – розвідка

Луганський напрямок. Інтенсивність збройних провокацій з боку бандформувань, що підтримуються Росією, знизилася. Вчора вночі бойовики застосували гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю по позиціям українських військ біля Станиці Луганської. Внаслідок цього обстрілу пошкоджено вхідні двері та стіна будинку місцевої мешканки. Також протягом дня ворог стріляв біля сусідніх Новоолександрівки і Новозванівки.

Проте українська військова розвідка зафіксувала створення мобільних мінометних груп бойовиків на машинах, що збираються обстрілювати власні позиції та житлові квартали для дискредитації ЗСУ та створення сюжетів для російських пропагандистів. Наголошуємо, що Україна неухильно дотримується Мінських домовленостей та міжнародного права, щоб убезпечити життя мирних людей, що досі проживають на лінії зіткнення. Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Донецький напрямок

Однією з найгарячіших точок залишається авдіївська промзона, де бойовики випустили 104 міни з 82- та 120-мм мінометів. Майже кожен мінометний обстріл бойовиків супроводжувався прицільним вогнем з інших типів зброї, зокрема гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. Ще бойовики застосували БМП по селу Опитне, що знаходиться неподалік.

Не вщухають обстріли на Світлодарській дузі. Бойовики стріляють з важкого озброєння, зокрема зі 122-мм гармат, мінометів, а також бронетехніки, по позиціям сил АТО біля селища Луганське. Географія обстрілів в районі розширилася до самого Світлодарська та села Травневе, що знаходиться по інший бік Вуглегірського водосховища. Під Світлодарськом також працювали ворожі міномети і БМП, а біля Травневого бойовики використали міномети та важку артилерію. За даними штабу АТО, бойовики зосередили озброєння в кількох точках звідки ведуть вогонь по наших позиціях, зокрема село Логвінове, що на дорозі до Дебальцевого, та у Гольмівському районі.

Також неспокійно в районі Горлівки. У традиційних районах протистояння – Зайцевому та Новгородському – бойовики стріляли з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. Водночас ще обстріли відбулися біля Новоселівки Другої.

Маріупольський напрямок

Збройні провокації та обстріли тривають на всій ділянці фронту. На відміну від масованих мінометних обстрілів на Донецькому напрямку, тут окупанти здійснили по одному мінометному обстрілу в районах Мар’їнки, Красногоровки, Чермалика та Широкиного. Крім того, в цих місцях бойовики застосовували граномети, стрілецьку зброю, а біля Красногоровки залучили БТР. Також поодинокі провокації відбулися у Богданівки і Талаківки, а біля Новотроїцького відкривав вогонь снайпер бойовиків.

За даними розвідки, незабаром бойовики планують висунути артилерійський підрозділ проти Збройних Сил Україні, що знаходяться в районах Павлополя та Піщевика. Це вкотре демонструє ворожу налаштованість бойовиків та небажання виконувати умови перемир’я. Українські війська моніторять ситуацію і готові дати відсіч у разі спроби подальшої ескалації конфлікту.

За минулу добу троє українських військовослужбовців загинули і 16 отримали поранення внаслідок боїв на Донецькому напрямку. З поранених восьмеро отримали контузію під час артилерійського обстрілу позицій біля Луганського.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким полеглих українських героїв.

Втрати бойовиків. За добу двоє бойовиків загинули та ще п’ятеро отримали поранення зі складу трьох незаконних збройних формувань.

Служба безпеки України спільно з поліцією виявила зброю та боєприпаси з району АТО

В Ізюмі Харківської області оперативники вилучили чотири ручних протитанкових гранатомети, дві гранати Ф-1, набої до автомата Калашникова та пістолета Макарова, а також велику кількість марихуани.

Днями співробітники СБУ викрили злочинне угруповання, яке впродовж останніх двох років щомісяця незаконно переправляло товари на тимчасово окуповані території

Силовики затримали одного з організаторів угруповання під час його спроби перетнути лінію розмежування на КПВВ «Зайцеве». У ході обшуків помешкань зловмисників було вилучено 835 тисяч гривень та документи, що підтверджують протиправну діяльність учасників угрупування.

У Торецьку поліцейські затримали бойовика

44-річний чоловік брав участь в окупації міста у травні-червні 2014 року. Найманець здійснював перевірки на блокпості, який був розташований в районі Новгородського, що на Донеччині. Його завданням було обшукувати транспорт та виявляти українських патріотів і просто мешканців інших областей. Зараз на бойовика чекає суд.

Також СБУ затримала інтернет-пропагандиста «руського міра»

Понад року тому мешканець Сєверодонецька почав створювати сторінки у соціальних мережах, через які вів антиукраїнську пропаганду. Згодом з ним установив зв’язок російський вербувальник та запропонував створити повноцінний ресурс, який мав би пропагувати сепаратистські ідеї серед жителів прифронтових районів Донеччини. Контент для ресурсу адміністратор отримував з російських джерел для ведення інформаційної війни проти України. Днями співробітники Служби безпеки затримали чоловіка «на гарячому» – він сидів за комп’ютером з відкритою адміністративною панеллю антиукраїнського сайту.

Тривають навчання українських військових

Днями воїни-морпіхи здійснили повітряне десантування і знищили важливий об’єкт умовного противника. Поряд із досвідченими морськими піхотинцями, учасниками АТО, здійснювали стрибки й молоді військовослужбовці служби за контрактом.

Українські гвардійці взяли участь у навчальних збори з екіпажами БТРів

Військові навчилися керувати бронетранспортером за різних дорожніх та погодних умов, підтримувати його в справності та постійній бойовій готовності до дій, користуватись засобами зв’язку та вести вогонь з усіх видів озброєння встановленого на бронемашині.

Тим часом військовослужбовці ВДВ проходять місячні курси з бойової стрільби на базі військової Академії у Чехії

Українськими десантниками опановують методи ведення вогню за стандартами НАТО пліч-о-пліч з військовими з 10 держав. Усі заняття проводяться британськими інструкторами.

Вчора завершився саміт НАТО у Варшаві

Держави-члени Альянсу оголосили про створення комплексного пакету допомоги для зміцнення безпеки і оборони України та реформування Збройних сил. До пакету входять понад 40 напрямів, які будуть забезпечуватися з трастових фондів НАТО. Новий фонд, що опікується питанням розмінування, був відкритий вчора під час саміту. Крім того, держави-члени Альянсу наголосили, що переважна більшість випадків перешкоджання діяльності місії ОБСЄ відбувається саме на тимчасово окупованих територіях на Сході, а також що будь-які політичні процеси на Донбасі можливі лише за умови повного припинення вогню.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар