Кіровоградців запрошують перевірити міські сміттєзвалища

Ілюстрація з мережі Інтернет

Міське сміттєзвалище Кіровограда повинно мати акустичне обладнання для відлякування птахів, автомобільні ваги та вишку для візуального контролю.

Ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ закликає громадян долучитися до громадської перевірки сміттєзвалищ по Україні з метою оприлюднення реальної загрози, яку становить бездіяльність влади у сфері поводження з побутовими відходами.

Громадські активісти #ВКЛЮЧАЙСЯ проаналізували Правила експлуатації полігонів побутових відходів, затверджені Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства ще 1 грудня 2010.

За результатами аналізу було розроблено інфографіку, в якій зібрано базові норми, яким має відповідати будь-яке сміттєзвалище країни, наприклад:

  1. На в’їзді до полігона побутових відходів має бути встановлений щит з такою інформацією:
  •  назва полігона побутових відходів;
  •  рік введення полігона в експлуатацію;
  •  найменування суб’єкта господарювання, що здійснює експлуатацію полігона побутових відходів;
  •  режим роботи полігона;
  •  види відходів, що приймаються на полігон;
  •  тарифи на надання послуг із захоронення побутових відходів;
  •  найменування структури, що забезпечує охорону полігона побутових відходів.
  1. На кожному полігоні побутових відходів має бути контрольно-пропускний пункт (КПП) і повинні бути встановлені автомобільні ваги для обліку кількості усіх видів відходів, що надходять на полігон побутових відходів.
  2. На КПП повинна бути встановлена вишка для візуального контролю виду відходів, що завозяться бортовими і самоскидними транспортними засобами.
  3. В’їзд на полігон і проїзд по його території здійснюються за встановленими маршрутами. На шляху руху транспорту мають бути таблички, які вказують напрямок.
  4. Територія полігона побутових відходів має бути обмежена канавою для запобігання витіканню за межі полігона забруднених поверхневих вод. Не рідше ніж двічі на місяць операторам інженерного обладнання полігона слід проводити її огляд і за потреби очищати.
  5. Полігони побутових відходів повинні бути з охороною.
  6. При в’їзді на полігон побутових відходів має бути встановлений шлагбаум або в’їзні ворота.
  7. На території сміттєзвалища повинно бути спеціальне звукове та біоакустичне обладнання для вілякування птахів.

“Поштовхом до реальних змін мають бути не трагедії, як на Грибовицькому сміттєзвалищі, а громадський контроль. Уряд зайнявся перевіркою реального стану сміттєзвалищ по всій Україні лише зараз, хоча згідно законодавства відповідальність за моніторинг стану полігонів побутових відходів, їх належне функціонування та перевірку впливу на довкілля було покладено на Державну екологічну інспекцію України і раніше. У нас немає підстав довіряти тому звіту “на папері”. Ми можемо довіряти лише один одному, тому закликаємо громадян включатися у перевірку”, – підкреслив координатор регіональних комунікацій #ВКЛЮЧАЙСЯ Артем Соколенко.

Паралельно з громадською перевіркою громадська ініціатива #ВКЛЮЧАЙСЯ звернулась з запитами про ситуації в сфері поводження з побутовими відходами до керівництва всіх областей України. Незабаром у співпраці з експертами активісти опублікують зведений звіт за результатами отриманих від влади відповідей.

Довідка

Громадська ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ об’єднує у спільноту громадян, що уособлюють енергію громадянського суспільства України. До цієї ініціативи можуть долучитися всі небайдужі українці, які готові включатися у реальні дієві зміни незалежно від їхньої партійної приналежності, ідеологічних поглядів, професії, віку тощо.

#ВКЛЮЧАЙСЯ у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/vklnetua/

За додатковою інформацією звертайтесь до координатора регіональних комунікацій #ВКЛЮЧАЙСЯ

Артем Соколенко (067) 464-46-61, sokolenko.artem@gmail.com

Поширити:

Залишити коментар:

коментар