Як законно продавати рибу на Кіровоградщині?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Кіровоградській області розповідає як правильно та законно продавати рибу на ринках Кіровоградщини.

Закон України Про тваринний світ статтею 27 регламентує недопустимість продажу риби, яка здобута в порядку любительського або спортивного рибальства:

У порядку  загального  використання об’єктів тваринного світу громадянам,  у випадках, передбачених законодавством, дозволяється безоплатне  любительське  і  спортивне  рибальство  для особистого споживання (без  права  реалізації)  у  визначених  відповідно  до законодавства водних  об’єктах  загального  користування  у  межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування. Статтею 63 даного Закону зазначено настання відповідальності за  порушення правил використання об’єктів тваринного світу.

Стаття 7 Закону України Про тваринний світ вказує, що законність набуття  у  приватну власність об’єктів тваринного світу (крім добутих у  порядку  загального  використання)  повинна бути   підтверджена   відповідними   документами,  що  засвідчують законність вилучення  цих  об’єктів   з   природного   середовища, ввезення в Україну з інших країн, факту купівлі, обміну, отримання у  спадок  тощо,  які  видаються  в  установленому  законодавством порядку.

Правила любительського та спортивного рибальства, пункт 3.14 встановлює заборону на   продаж або  скуповування риби,  ікри і водних безхребетних та продуктів їх переробки без наявності документа,  який  підтверджує законність їх придбання, та сертифіката якості.

КУпАП передбачено санкції щодо порушень порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу, (ст.88-1 КУпАП), а саме: за «Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів  тваринного або рослинного світу» порушникам, які здійснюють продаж водних біоресурсів без документів, які відповідно до статті 7 Закону України «Про тваринний світ» підтверджують законність придбання їх у власність, загрожує покарання у вигляді штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої, тобто рибним торговцям загрожує від 510 до 1700 грн. штрафних санкцій; 

– за продаж риби, яка занесена до Червоної книги України загрожує накладення штрафу у розмірі від 170 до 4250 грн. (ст. 90 КУпАП).

Отже, за таких чималих штрафних санкцій матеріальна вигода від незаконного продажу риби для порушників законодавства є сумнівною, також сподіваємось на свідомих покупців, які не купуватимуть рибу у стихійних торговців.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар