Молоді науковці Кіровоградщини отримали обласні премії за свої дослідження і розробки

Учора, 15 червня, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання обласної комісії з питань підтримки молодих науковців. На засіданні розглядалися звернення наукових установ та вищих навчальних закладів щодо відзначення молодих науковців обласними преміями та молодих аспірантів і докторантів, які навчаються у ВНЗ Кіровоградщини, стипендіями облдержадміністрації і облради. Про це повідомляє сайт КОДА.

Обласна премія молодим науковцям присуджується особам віком до 35 років включно, які працюють в установах, закладах, організаціях та на підприємствах Кіровоградської області, мають вчений ступінь або вчене звання і зробили особистий внесок у розробку актуальних наукових проблем, що мають практичне значення для соціально-економічного або культурного розвитку Кіровоградщини.

В обласному бюджеті на 2016 рік передбачено 8700 гривень на фінансування премій для молодих науковців області: І премія – 4350 гривень (3 мінімальні заробітні плати), ІІ премія – 2900 гривень (2 мінімальні заробітні плати), ІІІ премія – 1450 гривень (1 мінімальна заробітна плата).

До комісії подано 3 комплекти документів молодих науковців з 3-х вищих навчальних закладів: Кирила Щербини – кандидата технічних наук, асистента кафедри технології машинобудування Кіровоградського національного технічного університету, Людмили Герасименко – кандидата педагогічних наук, доцента кафедри іноземних мов Кіровоградської льотної академії НАУ та Юлії Сільченко – кандидата географічних наук, начальника науково-дослідної частини Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка.

Після того, як молоді науковці презентували свої здобутки, члени обласної комісії порадилися і визначилися з розміром премій. Як зазначив Сергій Коваленко, оскільки усі претенденти і їхні роботи відповідають загальним критеріям, комісія розглядала наукові здобутки з огляду на їх практичне значення для соціально-економічного розвитку області. Тому І премію отримав Кирил Щербина за розробку інструмента, який вже застосовується підприємствами сільгоспмашинобудування для механічної обробки отворів та у ремонті гідравлічної апаратури і є в рази дешевшим від імпортних аналогів. ІІ премію присуджено Юлії Сільченко за дослідження міграційних процесів в області, якими можна керуватися при здійснені адміністративно-територіальної реформи. ІІІ премію здобула Людмила Герасименко за розробку методики удосконалення англомовної підготовки майбутніх авіафахівців.

Стипендія обласної державної адміністрації і обласної ради молодим аспірантам та докторантам призначається особам, які навчаються в аспірантурах і докторантурах вищих навчальних закладів області та досягли певних результатів у розробці актуальних наукових проблем, що мають практичне значення для соціально-економічного та культурного розвитку Кіровоградщини.

В обласному бюджеті на 2016 рік передбачено 3000 гривень на фінансування стипендій. Розмір та кількість стипендій встановлюється розпорядженням голови облдержадміністрації на підставі подання комісії.

У 2016 році на розгляд комісії надійшло 3 комплекти документів стосовно здобуття стипендії – двох аспірантів та одного докторанта. Було вирішено, що стипендії отримають усі три претендента, але їх розмір також залежатиме від практичної значимості розробок. Отже, вирішено, що Володимир Яцун – докторант кафедри сільськогосподарського машинобудування Кіровоградського національного технічного університету (спеціальність «Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва») отримає стипендію в розмірі 1500 гривень за проект з удосконалення вібраційних машин. 1000 гривень виплатять Кирилу Поліщуку – аспіранту кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка за аналіз творчості Івана Тобілевича. Стипендію сумою в 500 гривень отримає Юлія Ушакова – аспірант Кіровоградської льотної академії НАУ за дослідження на тему мотивації студентів до вивчення практичних наук.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар