У “Кіровоградобленерго” пояснили, чому вони нещадно пообрізали дерева

Минулого тижня, 7-8 червня, громадськість Кіровограда сколихнула новина про те, що невідомі особи  нещадно обрізали дерева по всьому місту. Тоді заступник начальника кіровоградської спецінспекції Олександр Брюховецький повідомив, що обрізку дерев провели працівники  ПАТ “Кіровоградобленерго”.

У п’ятницю, 10 червня, кіровоградські депутати підтримали запит свого колеги Андрія Кролевця, у якому говориться про те, що варто оштрафувати на мільйон гривень людей, які самовільно обрізали дерева 7-8 червня.

 Читайте також: “Кіровоградобленерго” продовжує нищити легені міста

Сьогодні, 14 червня, прес-служба “Кіроградоблеенрго” дала коментар з приводу цієї ситуації.

«Правилами охорони електричних мереж», затвердженими Кабінетом Міністрів України 4 березня 1997 року № 209, встановлено охоронні зони повітряних ліній електропередачі уздовж ліній у вигляді земельних ділянок і повітряного простору, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів на відстань для ПЛ напругою до 1 кВ – 2 метри, 6-10 кВ – 10 метрів, 35 кВ – 15 метрів, 150 кВ – 25 метрів.

За статистикою, близько 50% робочого часу виробничої бригади району електричних мереж витрачається на розчистку трас повітряних ліній електропередачі в населених пунктах. Тобто замість виконувати свої прямі обов’язки, електромонтери працюють лісорубами. Щороку на території Кіровоградської області розчищають тисячі кілометрів ліній. Цей процес безкінечний, бо до висаджених в охоронних зонах ЛЕП дерев енергетикам доводиться повертатися через кілька років і фактично розпочинати все наново. Дана робота така ж невдячна, як миття посуду – здається весь чистий, а через годину вже потрібно мити знову. Втім, її значення важко переоцінити, адже комплексний аналіз аварійних відключень ліній свідчить, що основною причиною знеструмлень є гілля, яке навіть за невеликого вітру ламається й спричиняє обриви проводів. Часто на лінії падають цілі дерева, ваги яких не витримують навіть опори.

Розчищати траси повітряних ліній життєво необхідно, але нажаль у переважній більшості цим займаються не ті, хто повинен. Згідно із п. 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10 квітня 2006 року № 105 на виконання Закону України «Про благоустрій населених пунктів», відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є їх власники та землекористувачі.

8 червня 2015 року головою Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергієм Кузьменком було видане розпорядження № 221-р. Дане розпорядження зобов’язує голів райдержадміністрацій і містить рекомендацію міським, селищним та сільським головам своїми розпорядчими документами заборонити населенню та юридичним особам висаджувати дерева в охоронних зонах ліній електропередачі, провести роз’яснювальну роботу з власниками дерев, які розташовані в охоронних зонах ПЛ щодо їхньої відповідальності за неналежне утримання цих зелених насаджень, спільно з власником електричних мереж організовувати роботу з розчистки трас, вимагати від відповідальних осіб вжиття невідкладних заходів щодо приведення зелених насаджень у відповідність до норм чинних законодавчих актів, активізувати роботу спеціалізованих інспекцій і фахівців з питань екології та благоустрою. Окрім цього, має бути забезпечене безумовне дотримання п. 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» та законодавства України, а саме: на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачами цих об’єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установами, організаціями, підприємствами; на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво – забудовниками чи власниками цих територій; на безгоспних територіях, пустирях – органами місцевого самоврядування; на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власниками або користувачами.

Отже, організовувати й контролювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах ліній електропередачі) мають державні органи виконавчої влади. Енергетики повинні лише виконувати заявки власників зелених насаджень на відключення ліній на період робіт, видавати приписи щодо неналежного утримання зелених насаджень в охоронних зонах ПЛ і відключати споживачів, які ці приписи не виконують. Дана процедура регламентована «Правилами охорони електричних мереж» (п. 23).

Оскільки ПАТ «Кіровоградобленерго» не є власником дерев, у штаті компанії немає посад лісівників, арбористів, ландшафтних дизайнерів та інших спеціалістів із догляду за зеленими насадженнями. Немає і не повинно бути, адже товариство не несе жодної відповідальності за стан зеленого господарства області. За законом не несе, але на практиці все впирається в наші реалії.

Компанія відповідає за якість та надійність електропостачання і зв’язана зі споживачами договірними відносинами. Саме для того, аби зі свого боку забезпечити дотримання умов договору, енергетики змушені фактично рятувати свої лінії й «перекваліфіковуватися», братися до висоторізів і пил замість тих, хто має це робити, але вважає за допустиме бездіяти. Більше того, ця бездіяльність давно ввійшла у звичку, адже рано чи пізно «приїде обленерго і все зробить». Про дерева, які часто буквально вростають у лінії, згадують, коли вони падають на дроти і вулиця поринає у темряву, або тоді, коли «обленерго» їх починає «неправильно» і «не тоді» обрізати. Зручно, чи не так? Дерево впало на лінію – винні енергетики, бо вчасно не обрізали, обрізали дерева – вони ж винні у знищенні зелених насаджень. А якщо гілка обірве провід і під напругу потрапить перехожий? Хто відповідатиме?

Останнім часом ситуація з зеленими насадженнями в області набула широкого суспільного резонансу. Дерева пиляють на дрова, зносять, щоб не закривали вітрини закладів торгівлі, часом просто знищують з невідомих причин. Під хвилю цілком зрозумілого обурення потрапило й ПАТ «Кіровоградобленерго», підрозділи якого вимушено виконують розчистку трас повітряних ліній електропередачі в населених пунктах з метою забезпечення якісного та безперебійного електропостачання. Одним із основних зауважень до роботи енергетиків є те, що обрізка дерев відбувається в теплу пору року у період активного соковиділення. Повідомляємо, що розчистка трас здійснюється одночасно з обслуговуванням, ремонтами і реконструкцією електромереж й проводиться з обов’язковим відключенням споживачів від електропостачання, а отже виконувати такі роботи в опалювальний сезон значить залишати людей в холодних оселях.

А чи задумувався хтось над тим, що якби товариство не виконувало розчистки ЛЕП, багатьох сіл Кіровоградської області «стараннями» місцевих рад було б просто не видно за чагарниками?  

І останнє. Щодо «знищення» енергетиками зелених насаджень. З упевненістю можна стверджувати, що на території області мало знайдеться висаджених в охоронних зонах повітряних ліній дерев, які хоча б раз не були обрізані енергетиками. В середньому, такі дерева обрізуються раз на 3 роки. Отже, за логікою в населених пунктах Кіровоградщини як пам’ятники «знищеним» деревам мають стояти цілі алеї засохлих стовбурів. Ніхто не підкаже, де вони знаходяться?

Сергій Богомільчук, прес-секретар ПАТ «Кіровоградобленерго».    

Поширити:

Залишити коментар:

коментар