У Кіровограді вирішили законодавчу колізію із виплатами переселенцям

© YouTube

Відучора переселенці з Криму та Донбасу, які проживають у Кіровограді, мають можливість проставити відмітку про реєстрацію у регіональному штабі допомоги внутрішньо переміщеним особам. А відтак, і отримати свою законну грошову допомогу від держави.

Про це під час прес-конференції у міськраді розповіла начальниця відділу реєстрації місця проживання особи Катерина Струк.

У січні 2016 року набув чинності Закон „Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, яким встановлено, що довідка, яка видається ВПО, є безстроковою, а вимога відмітки про реєстрацію скасовується. Однак, подекуди довідки зі штампами міграційних служб у переселенців продовжували вимагатися на підставі прийнятої Урядом ще в 2014 році постанови №509 „Про облік внутрішньо переміщених осіб”.  Отож, значна  кількість переселенців, які дійсно мешкають на підконтрольній Україні території, була  позбавлена своїх законних пенсій і виплат.

“Через цю колізію багато переселеців Кіровограда не могли отримати грошову допомогу, яку їм гарантувала держава. Ми дуже довго шукали шляхи виходу із цієї ситуації, адже згідно нормативно-правових актів, ми не мали права ставити ці відмітки. Тому було підготовано відповідний проект рішення, а депутати міськради взяли на себе відповідальність, і підтримали його, надавши право ставити відмітку про реєстрацію відділу реєстрації місця проживання”, – розповіла Катерина Струк.

Начальниця відділу реєстрації місця проживання особи розповіла, що 8 червня Уряд України прийняв постанову, якою регулюється своєчасне отримання пенсій та інших соціальних виплат переселенцями з Донбасу й Криму та відміняється проставлення відмітки Міграційної служби, але для набуття її чинності та втілення в життя, потрібен час.

“На час набуття чинності цієї постанови, і втілення в життя всих змін, певний період ми будемо проставляти цю відмітку, щоб люди мали змогу отримувати свої грошові виплати”, – повідомила чиновниця міськради.

На її думку, це було вольове рішення міської ради, направлене на забезпечення нормальних умов перебування переселених осіб у нашому місті.

Проставити відмітку про реєстрацію переселенці мають можливість у регіональному штабі допомоги внутрішньо переміщеним особам, у Кіровоградській ОДА, в 12 кабінеті. Прийом переміщених осіб проводиться у робочі дні з 10 до 12 години.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар