Організатори мітингу за Єлисаветград: «Ми збираємо своїх прихильників і не бажаємо чути тих людей, яких не бажаємо чути»

Сьогодні, 2 червня, на площі перед Кіровоградською міськрадою зібралося близько 200 прихильників імперської назви «Єлисаветград», замість анонсованих 2000. Люди прийшли на площу з прапорами та плакатами: «Стоп Кропивницький», «Громада має обирати назву», «Інститут нацпам’яті – інститут без пам’яті», «Спитайте думку громади». Активісти повідомили, що мітинг демократичний. Громада просто хоче, щоб її почули.

Насправді біля мікрофону виступали тільки ті, хто підтримує імперську назву. Коли слово попросив відомий кіровоградський активіст, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко, щоб розповісти про значення постаті Марка Кропивницького для української та, зокрема, кіровоградської культури, організатори відмовили йому. Лише після того, як думкою історика зацікавилася преса, його допустили до мікрофона.

«Про те, що відбувається якийсь мітинг, я побачив з вікна робочого кабінету. Була перерва, я підійшов до людей, що стояли на площі з плакатами «Стоп Кропивницький». Ну я підійшов до них і запитав: «Чому ви проти Кропивницького?», «Чи знаєте Ви, хто це такий?». Один із тих, хто тримав плакат, відповів: «Це мужичила був такий, театр створив», – розповідає Юрій Митрофаненко. – Тоді я підійшов до модератора мітингу Олександра Макієнка і попросив у нього мікрофон. Відповідно, слова мені не дали. Раз-другий. Потім за коментарем до мене підійшли журналісти. Після того, як побачили, що я спілкуюся з пресою, мені дали слово, перед цим сказавши, що я людина проплачена, домовлена, людина, яка не поважає місто та вважає жителів Кіровограда людьми другого сорту.

Під час свого виступу я сказав, що виступаю за Кропивницький, що ця особистість зробила багато для української справи, про його внесок у нашу культуру. У відповідь почув: «Ганьба», «Кропивницький у нашому місті не народився, він взагалі поляк». Мене шарпали, а після виступу знову кричали «Ганьба».

Модератор мітингу, очільник руху «За Єлисаветград» Олександр Макієнко розповідає, що активісти не захотіли пускати до мікрофону історика тому, що це їх мітинг.

«Коли вони проводили свої заходи – вони нікого з нас не запросили. Чому йому (Юрій Митрофаненку – ред.) треба показатись на людях чужого мітингу? Ми збираємо своїх прихильників і не бажаємо чути тих людей, яких не бажаємо чути. Але ми дали йому слово. Він сказав те, що ми знали, що він скаже. І все на цьому», – прокоментував Макієнко.

Кореспондент Першої електронної також намагався поспілкуватися з кіровоградськими активістами, які тримали в руках плакат «Стоп Кропивницький», але вони не сказали жодного слова. А жінки, що тримали плакат проти Інституту Національної пам’яті не лише відмовилися говорити, а й сховалися за плакатом.

Вгамувати натовп намагався міський голова Андрій Райкович.

«Я повинен почути думку усіх громадян Кіровограда і донести її до депутатів ВРУ. Треба, щоб ця думка була почута всіма депутатами і громадськими активістами нашої держави. І найголовніше – щоб рішення про перейменування було прийняте у законний спосіб, щоб воно об’єднувало людей, щоб назва була глибокою по суті та по значенню», – сказав Райкович мітингувальникам, які спочатку кричали, що міська рада і міський голова проплачені.

Під час виступу міського голови із натовпу лунало: «Щоб воно було святої Єлізавєти», «Когда город будет святой Єлизавети, тогда он будет процветаючим».

Андрій Райкович пообіцяв, що представники громади Кіровограда матимуть можливість завтра, 3 червня, виступити на сесії міськради і донести свою позицію до депкорпусу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар