Уповноважений з прав людини виявив порушення в діях Кіровоградського виконкому

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Кіровоградській області виявив невідповідність в рішеннях виконавчого комітету Кіровоградської міської ради від 10 березня 2016 року Закону «Про доступ до публічної інформації».

Звернення Уповноваженого стало реакцією на скаргу активіста Громадського партнерства «Рада експертів» Павла Топчія щодо порушень міською радою Закону «Про доступ до публічної інформації». Зокрема, йдеться про те, що на сайті не були оприлюднені проекти рішень, які розглядались на засіданні 10 березня 2016 року.

У листі представник Уповноваженого вимагає від міського голови Андрія Райковича надати перелік ресурсів де були розміщені проекти рішень (якщо це було зроблено) і підтверджуючі це документи. Окрім того, представником Уповноваженого готується протокол про адміністративне правопорушення. Головною ж вимогою є дотримання законодавства в подальшому.

Сьогодні на розгляді Уповноваженого знаходиться ще ряд звернень від активістів «Ради експертів». Одне з них стосується перевірки на дотримання Закону «Про доступ до публічної інформації» понад двохсот рішень Кіровоградської міської ради.

«Ми виявили порушення Законів в діях працівників міськради у оприлюдненні як проектів рішень, так і самих рішень. Всі вони були оскаржені. І лист Уповноваженого доводить нашу правоту. Більшість прийнятих рішень ані виконкому, ані самої міської ради не були оприлюднені за 20 робочих днів, як того вимагає Закон, і не пройшли громадського обговорення. Більше того, жодне рішення не було оприлюднене на сайті у спосіб, передбачений законом, а саме – щодо жодного рішення не вказана дата його оприлюднення. А деякі рішення взагалі не були оприлюднені. Саме така поведінка посадовців і створює передумови корупції», – переконаний голова КОО «Асоціація Політичних Наук» Дмитро Сінченко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар