Для створення Помічнянської об’єднаної громади потрібно змінювати Конституцію?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Місто Помічна може створити об’єднану територіальну громаду спільно з селами сусіднього району без внесення змін до Конституції України. Адже об’єктивних правових підстав відмовляти у такому об’єднанні немає.

Про це Першій електронній газеті розповів експерт Київського Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

«Для того, щоб перенести село чи місто з одного району в інший, або змінити межі районів, достатньо постанови Верховної Ради. Якщо проаналізувати діяльність ВРУ протягом минулого року, то ми побачимо, що вона має дуже велику практику в цьому напрямку, хоч і більше пов’язану не з децентралізацією, а з військовою ситуацією на Сході. Коли ж дійшли до  формування об’єднаних громад, то зіштовхнулися з такою ж потребою. Спочатку переведення населених пунктів з району в район гальмував Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Але 25 грудня 2015 року ВРУ внесла до нього зміни і тепер, щоб створювати об’єднану громаду не потрібно дотримуватися меж одного району. Головне – щоб громада була в межах однієї області», – пояснив  Олександр Солонтай.

Отже, відповідно до п.3 частини першої ст.4 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», громада має бути розташована в межах однієї області. Таким чином, закон дозволяє помічнянцям створити  об’єднану громаду з населеними пунктами сусіднього району Кіровоградської області без внесення будь-яких змін до Конституції України.

Нагадаємо, сьогодні, 25 травня, під час засідання регіональної платформи щодо децентралізації влади заступник голови ОДА Сергій Коваленко зазначив: «Помічна запропонувала об’єднатися з населеними пунктами сусіднього району, які знаходяться поблизу міста. Тепер нам треба змінити межі так званих районів, а для цього потрібно, щоб відповідні зміни були внесені до Конституції України”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар