Обласна влада хоче, щоб школи-інтернати Кіровоградщини утримувалися за рахунок місцевих бюджетів

Сьогодні, 12 травня, постійна комісія Кіровоградської обласної ради з питань власності відправила на доопрацювання проект рішення «Про модернізацію шкіл-інтернатів обласного підпорядкування», оскільки, на думку членів комісії, проект ще «сирий» і може викликати соціальний бунт у середовищі освітян та громад районів.

Директор департаменту освіти та науки Кіровоградської облдержадміністрації Володимир Таборанський виніс на розгляд постійної комісії з питань власності питання про передачу Заваллівської, Маловисківської, Олександрійської загальноосвітніх шкіл-інтернатів І-ІІІ ступенів на утримання місцевих громад, оскільки більша частина вихованців – це жителі Олесандрійського, Маловисківського та Гайворонського районів.

«Зараз відбуваються процеси, коли обласний бюджет не доотримує значної частини коштів, яку отримував у минулому році. Зазначеним проектом рішення ми пропонуємо фактично ліквідувати Шостаківську школу-інтернат і передати на фінансування місцевих бюджетів три інших загальноосвітніх заклади. Це б розвантажило обласний бюджет, адже на сьогоднішній день саме ці заклади відіграють значну роль у розвитку місцевих громад, – пояснює Володимир Таборанський. – Виходить так, що сьогодні за кошти обласного бюджету ми виконуємо ту функцію, яку має виконувати район, бо у цих школах-інтернатах (Заваллівській, Маловисківській, Олександрійській) навчаються діти з районів. І ті кошти, які в результаті децентралізації йдуть на території, знаходяться у сільських та селищних бюджетах (у тому числі й на додаткове утримання цих закладів). А обласний бюджет на сьогодні навпаки, не доотримує цих коштів. Тому ми змушені щось пропонувати й говорити».

Читайте також: У Кіровоградському районі закривають школу-інтернат

Члени постійної комісії з питань власності виступили проти передачі шкіл-інтернатів на бюджет місцевих громад, оскільки райради ще не прийняли рішення про прийняття освітніх закладів на баланс. Тому проект «Про модернізацію шкіл-інтернатів обласного підпорядкування» взяли за основу, але відправили на доопрацювання. Зокрема – порадили провести хорошу роз’яснювальну роботу у районах стосовно ситуації, що склалась, або почекати рішення райрад з цього питання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар