11 липня Гаазький суд розгляне позов українських компаній до РФ, серед яких «Кіровоград-Нафта»

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У Гаазі 11 липня відбудеться суд щодо відібраних українських активів у Криму. Міжнародний арбітражний суд у Гаазі проведе перше слухання за позовами ПАТ «Укрнафта» та компанії Stabil до Росії про компенсацію збитку від захоплення активів в тимчасово окупованому Криму, повідомляється в прес-релізі Гаазького арбітражного суду. Крім того, з позовами до РФ до міжнародного арбітражу також звернулись інші компанії, серед яких «Кіровоград-Нафта».

Пише hromadske.tv

Як йдеться в документі, 3 червня 2015 року розпочато два арбітражні розгляди проти Росії на підставі «Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій» між урядами України та Росії від 27 листопада 1998 року. Перший позов поданий ПАТ «Укрнафта», другий – компанія Stabil та десятьма іншими особами, які входять у товариство.

У відповідних позовах було заявлено про те, що починаючи з квітня 2014 року російська сторона вжила заходів, які перешкоджали інвестиціям «Укрнафта» і компанії Stabil в автозаправні станції, розташовані в Криму, і, зрештою, призвели до експропріації цих інвестицій.

У свою чергу Росія заявила, що вона не визнає юрисдикції складу суду, незважаючи на те, що обидва склади були затверджені 7 жовтня 2015 року, а 3 грудня 2015 року ними було проведено перше слухання по обох справах. Позивачі і Росія були запрошені до участі у слуханнях.

Раніше було відомо, що «Укрнафта» вимагає від Росії компенсації за АЗС в Криму у арбітражі ООН. Крім того, з позовами до РФ до міжнародного арбітражу також звернулися компанії «Кіровоград-Нафта», «Крим-Петрол», «Пірсан», «Трейд-Траст», «Елефтерія», «ВКФ Сатек», «Рустел», «Рубенор», Stemv Group, Novel-Estate, Stabil. Проте суть претензій не повідомлялася. Справу Stabil проти Росії було порушено у червні 2015 року.

Міністр юстиції України Павло Петренко зазначав, що понад 700 громадян України звернулися в Європейський суд з приватними позовами проти Росії через анексію Криму і дії на Донбасі.

Датою анексії Криму Росією визначено 20 лютого 2014 року.

У цьому ж суді раніше розглядалася справа ЮКОСа проти Росії, процес тривав дев’ять років.

/фото Твіттер/@markcervera

Поширити:

Залишити коментар:

коментар