У Помічній таки ліквідують лікарню?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У  2015 році на Кіровоградщині 5 відомчих закладів – 3 залізничні лікарні та 2 спеціалізовані медико-санітарні частини – були передані МОЗ та Мінінфраструктури України на фінансування місцевих бюджетів. Серед них і Помічнянська лікарня, яку було змушене взяти на баланс місто Помічна. Але місто районного значення не має повноважень створювати й утримувати власні медичні заклади, оскільки медична субвенція розподіляється на рівні району. Тод депутати Помічнянської міської ради прийняли рішення про передачу КЗ «Помічнянська лікарня» у спільну власність Добровеличківського району. Депутати прописали, що передача лікарні повинна відбуватися без скорочення штату, зі збереженням усього майна та інфраструктури лікарні. Попри обіцянки обласних і районних чиновників зберегти лікарню, її перетворюють на амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Йдеться про скорочення ліжкомісць, персоналу, спектру і рівня надання послуг населенню – все те, чого люди так боялися. 

Читайте також: Помічнянська лікарня: закрити не можна залишити

У зв’язку з так званою реорганізацією Помічнянської лікарні, до читачів Першої електронної газети з листом звернулися працівники Помічнянської міськради. Подаємо лист без виправлень:

“В той час як місто Помічна намагається оговтатися від страшної трагедії, загибелі у зоні АТО молодого хлопця, Дениса Іванова, який  був єдиною дитиною у батьків, міське керівництво займається підготовкою  відкриття меморіальної дошки герою, що запланована на 6 травня, готує рішення про перейменування  однієї з вулиць  міста на   честь загиблого воїна, відвідує осиротілих батьків,  очільниця Добровеличківської районної ради, Корнієнко Л. Б. підписує смертний вирок   Помічнянській лікарні.

Пізно ввечері, 29 квітня, у передсвятковий день, на сайті Добровеличківської районної ради з’являється  рішення про ліквідацію медичного закладу що передбачає  скорочення більше 110 осіб, бо на разі в лікарні працює 140 чоловік, а проект  так званої оптимізації, запропонований головою Добровеличківської районної ради, передбачає штат у  кількості 30 чоловік.

Читайте також: На Кіровоградщині назріває соціальний бунт

Коротка передісторія: КЗ «Помічнянська лікарня», яку так прагне знищити керівництво районної ради, це колишня  залізнична  лікарня, яка була передана у 2015 році на баланс  міста Помічна розпорядженням Кабінету Міністрів України, та у 2016 році ,у зв’язку зі змінами до законодавства, лікарня   мала бути тільки у власності району, в іншому випадку не було правових підстав для її фінансування, оскільки люди (працівники лікарні)  могли залишитися без заробітної  плати, Помічнянська міська рада своїм рішення передала  лікарню  у спільну власність територіальних громад району. Але в своєму рішенні  депутати Помічнянської міської ради зазначають, що лікарню вони передають району  ТИМЧАСОВО, а саме до моменту утворення Помічнянської громади, а також передають лікарню, як юридичну особу, без права ліквідації, реорганізації, скорочення штату. І ось через декілька місяців, проігнорувавши думку 9-тисячного міста, райрада підготувала проект рішення про ліквідацію.

У чому полягає небезпека такого рішення? По-перше, місто з населенням 9 тисяч може залишитися без належного  медичного обслуговування, зокрема проект районної ради не передбачає посаду педіатра, в місті де більш ніж 1,5  тисяч дитячого  населення. Працівники залізничних підприємств міста, а Помічна,як відомо є містом залізничників, ризикують залишитися без можливості проходження регулярних медичних оглядів, що є необхідною умовою  роботи на залізниці, бо робота на залізниці має характер підвищеної небезпеки. Відстань до   Добровеличківської районної лікарні з Помічної становить 30 кілометрів, швидка допомога по жахливих дорогах можна доїхати не менш ніж за годину, чи встигнуть надати допомогу людині у випадку травми на залізниці?! Питання риторичне.

Яка потреба ліквідовувати лікарню незрозуміло,  Кіровоградський обласний департамент охорони здоров’я підтверджує, що наша лікарня є медичним закладом, що надає медичну допомогу первинного і вторинного рівня, лікарня має ліцензію МОЗу.  Помічнянська лікарня  погодилась на  всі умови Добровеличківського  керівництва, в тому числі на  мізерне фінансування.   Добровеличківський район  з 21 мільйона гривень медичної субвенції,виділеної на 2016 рік,  надав Помічнянські лікарні 2,6 мільйона гривень , це в той час як, Помічнянська лікарня   окрім того,що  обслуговує жителів нашого міста, а наше місто  складає третину району, ще й обслуговує залізничників з   Кіровограда, Вознесенська, Первомайська, а також прилеглих сіл Добровеличківського району, Олексіївки, Миколаївки, Перчунового, Піщаного Броду . Оскільки Укрзалізниця сплачує лікарні  за проведення медичних оглядів її працівників, лікарня може вижити.

Читайте також: На Кіровоградщині залізнична лікарня намагається врятуватися від закриття

Цинізм ситуації полягає  в тому, що 70 % Добровеличківського районного бюджету формується з відрахувань, що надходять з заробітних плат помічнянських залізничників. Тобто і Добровеличківська районна лікарня, і Добровеличківська районна рада, і райдержадміністрація  утримуються коштом помічнянців. Так триває впродовж багатьох десятиліть, і замість подяки, в Помічної тепер  забирають найнеобхідніше – лікарню.

Мотивацію районної ради знищити нашу лікарню можна проаналізувати, дійсно є постанова Кабінету Міністрів України від 25 листопада  2015 року № 1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення», згідно якої дійсно кількість лікарняних ліжок треба скорочувати, і КЗ «Помічянська лікарня» до цього готова, натомість неготова до такого кроку Добровеличківська ЦРЛ. Голова районної ради для того, щоб не скорочувати жодного лікарняного ліжка у Добровеличківці, до речі населення Добровеличківки у 2,5 раза менше за населення Помічної , та не скорочувати жодну людину у Добровеличківсбкі й ЦРЛ,  вирішила повністю ліквідувати Помічнянську лікарню.

 Удар  у  спину Помічні  нанесла райрада у  той час, коли місто  Помічна знаходиться на завершальному етапі процесу формування об’єднаної територіальної громади. Є рішення сесій міста і села Помічна про утворення громади,  є розпорядження голови ОДА, про те, що такі рішення відповідають Конституції і законам України, є клопотання голови ОДА до ЦВК про призначення перших виборів у Помічнянській громаді,  щоправда, є й недосконалість українського законодавства, що не дозволяє зараз такі вибори провести, але   найближчим часом усі законодавчі перешкоди будуть усунуті,  і  громада буде створена, а  КЗ « Помічнянська лікарня»  буде успішно обслуговувати населення новоствореної громади та  фінансуватися її коштом.  А до цього часу лікарня має зберігатися як юридична особа, я не знищуватися за велінням злої волі однієї людини”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар