У 6-ти районах Кіровоградщини крадії пошкодили 24 трансформаторні підстанції

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З початку року на території Добровеличківського, Вільшанського, Голованівського, Гайворонського, Новоархангельського та Ульяновського районів з вини зловмисників були виведені з експлуатації 24 трансформаторні підстанції. Зафіксовано 40 крадіжок трансформаторної оливи.

Для того, аби зупинити крадіжки трансформаторної оливи, які на території ряду районів Кіровоградщини набули ознак системної техногенної аварії, дирекцією з питань безпеки ПАТ «Кіровоградобленерго» та співробітниками ГУ Національної поліції в області вживаються заходи, направлені на виявлення причетних до даних злочинів осіб.

Правоохоронцями вже здійснюється патрулювання, відпрацьовуються місця можливого збуту краденого, перевіряються транспортні засоби тощо. Зі свого боку енергетиками запроваджено цілий комплекс спеціальних технічних заходів. Зокрема, встановлено системи GSM-сигналізації з виведенням їх на пульти охоронних служб та чергових частин відділів поліції, до трансформаторної оливи додаються спеціальні присадки, які не лише «вбивають» двигуни транспортних засобів в яких використовується крадена олива, але й дозволяють ідентифікувати походження такого пального.

Зауважимо, що така ситуація в області складається не вперше. Не поодинокими є й випадки, коли викриті у протиправних діяннях зловмисники не лише сідали за грати, а й змушені були компенсувати завдані збитки. Так, у 2009 році на терміни від 3 до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджені шестеро осіб, у 2012 році двоє любителів поживитися за чужий рахунок отримали по 3 роки ув’язнення й змушені були сплатити 60 тисяч гривень в рахунок завданих ними збитків.

Для довідки, за цінами 2016 року трансформатор марки ТМ-100 коштує 45 тисяч гривень, а ТМ-250 – більше 70 тисяч. Трансформатор, з якого злили оливу, просто згорає, а отже «заробивши» сотні гривень, зловмисники завдають збитків на десятки тисяч. А як підрахувати збитки внаслідок непланового довготривалого знеструмлення лікарень, дитячих садків, шкіл, комунальних об’єктів, промислових та сільськогосподарських підприємств?

В ситуації, що склалася, без допомоги свідомих та законослухняних громадян не обійтися. У зв’язку із цим ГУ Національної поліції в Кіровоградській області та ПАТ «Кіровоградобленерго» вкотре звертаються до мешканців області з проханням повідомляти про підозрілих осіб, котрі здійснюють діяльність у безпосередній близькості від трансформаторних підстанцій. Автономер, марка, колір автомобіля, на якому приїхали дані особи, опис їхньої зовнішності, інша інформація про них – все це може суттєво посприяти затриманню зловмисників.

Телефон оперативного чергового дирекції з питань безпеки ПАТ «Кіровоградобленерго»: (067) 520-40-79 (цілодобово), (050) 812-11-67, (0522) 35-82-31.

Телефон Національної поліції: 102.

 Прес-служба ПАТ «Кіровоградобленерго».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар