Хто найбільший корупціонер Кіровоградщини за версією СБУ?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За даними   президента асоціації фермерів та землевласників України  Івана Томича, Кіровоградщина входить у п’ятірку областей, які найбільше потерпають від рейдерства у цій сфері. Причому відбувається це, як правило, за сприяння працівників державних органів – відділу Маловисківського Держземагенства, як із ситуацією у селі Злинці, працівників виконавчої служби, як у випадку із агрофірмою «Південна», що у Бобринецькому районі. І щоразу правоохоронні органи розводять руками: немає, мовляв, складу злочину, довести, що посадовці діяли незаконно, неможливо.

Але  ось вони проявили кмітливість і оперативність: працівники місцевого СБУ вручили протокол про адміністративне правопорушення секретареві Оникіївської сільради Маловисківського району  Раїсі Колодій.

Що ж вчинила ця жінка? Як пояснив представник СБУ, їй інкримінують правопорушення, передбачене ч.1 і 2 ст 172 з приміткою 7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.  А це – не повідомлення про наявність реального конфлікту інтересів та прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів. У чому ж він полягав? Тільки у тому, що депутат Оникіївської сільської ради Раїса Колодій  на першій  сесії сільради сьомого скликання проголосувала за саму себе під час обрання секретаря сільської ради. При цьому інших кандидатів на цю посаду не було.  Голосування відбувалося таємно.Та й за Раїсу Василівну проголосувало 12 із 13 депутатів, тож її голос не був вирішальним.

Працівники СБУ направили також запит голові сільради Інні Воєводі, чому вона, мовляв, не зачитала заяву про конфлікт інтересів.  Та голова сільради виявилась рішучішою і  подала до суду позов, яким оскаржує складення протоколу як незаконного, бо ж реальний склад правопорушення відсутній. Адже  поняття конфлікту інтересів  передбачає, як вказано у тому ж Кодексі, суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність прийняття рішень чи неупередженість дій під час виконання повноважень.

Чи були корисливі інтереси  у цій ситуації у голови сільради Інни  Воєводи та секретаря Раїси Колодій, тепер вирішуватиме суд. Але якщо голосування було таємним (а кожен із голосуючих отримував свій бюлетень і голосував у окремій кімнаті), чи може воно слугувати доказом у справі?

Здоровий глузд підказує, що вона не варта виїденого яйця. Дивно і сумно, що працівники Служби безпеки (йдеться про Новоукраїнське районне управління), маючи не найменшу зарплату та (хочеться вірити!) високу кваліфікацію, займаються такою пустопорожньою справою. Звісно, скласти подібний протокол набагато легше й простіше, ніж довести, скажімо, що працівники Маловисківського відділу Держземагенства, реєструючи уночі фальшиві документи на землю, діяли незаконно. Ну, вони ж нічого не порушили. Немає такої статті у Законах та Кодексах. Може, просто не вистачає професіоналізму і бажання? А звітувати ж про боротьбу з корупцією треба…

Світлана Орел, Кіровоград

Поширити:

Залишити коментар:

коментар