Кіровоградців запитають як має виглядати центральна площа (ФОТО)

Сьогодні, 27 квітня, у міськраді на нараді з архітектурною спільнотою Кіровограда обговорили концепцію майбутньої реконструкції площі Героїв Майдану.

Архітектори з Кіровограда представили головуючому на засіданні заступнику міського голови Олександру Грабенку свої ідеї та бачення. Більшість фахівців зійшлися на одній думці – проекти реконструкції площі, та майбутнього пам’ятника на ній, треба виносити на суспільне обговорення. Зробити це було запропоновано за допомогою громадської ради при міськраді.

Найскладніше, на думку архітекторів, визначити ідею, за якою буде проводитись реконструкція. Адже, площа Героїв Майдану є центральною площею міста протягом понад двохсот років. Тому, при розробці концепції реконструкції, крім теми Революції Гідності та Небесної Сотні повинна враховуватись історична складова.

Член спілки архітекторів Юрій Пенязь запропонував при розробці концепції реконструкції брати за приклад досвід роботи, проведеної у Києві. Він детально дослідив етапи столичної розробки, і наголосив, що громадські обговорення цього питання є обов’язковими.

“У Києві все відбувалось із максимальним залученням громадськості. Було проведено декілька етапів громадських обговорень. Фахівці-архітектори мають розробити два-три проекти, і винести їх на обговорення”, – наголосив він.

Деякі учасники наради не погодились з цим твердженням, і наполягали, що проект реконструкції – це прерогатива виключно головного архітектора міста.

На думку більшості архітекторів, площа Героїв Майдану не має бути місцем оплакування, тому концепцію майбутнього меморіалу присвяченого Небесній Сотні та Революції Гідності слід розробляти більш творчою, мистецькою.

На нараді також роздумували над тим, як внаслідок реконстукції розвантажити центр міста від припаркованих машин. Заступник міського голови Олександр Грабенко висловив думку, що поряд з центральною площею має бути підземний паркінг. Він запропонував зробити його на місці парковки по вул. Чміленка біля облдержадміністрації.

Олександр Грабенко, підсумовуючи нараду, запропонував зібратися ще раз за місяць. Він доручив головному архітектору міста Вадиму Мездріну займатися технічними питаннями, і забезпеченням максимальної співпраці з громадськістю.

“За місяць зустрінемося, і будемо обговорювати вже конкретні кроки. На наступну зустріч, після презентації історико-опорного плану міста і залучення громадськості до вивчення цього питання, ми матимемо конкретику, від якої будемо відштовхуватись”, – підсумував Олександр Грабенко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар