Хто захищатиме права секс-працівників і наркозалежних у Кіровограді

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Кіровограді у співпраці з громадською організацією «Експертний центр з прав людини» розпочне роботу регіональна група, яка розслідуватиме факти порушень прав вразливих груп, насамперед, секс-працівників та наркозалежних, з боку правоохоронних органів – поліції та прокуратури. Такі ж команди формуються ще в п’яти областях – Львівській, Одеській, Сумській, Дніпропетровській та Херсонській.

Керівник «Експертного центру з прав людини» Юрій Бєлоусов, який є одним із ініціаторів проекту, зазначив, що це пілотний проект, який може стати інноваційним механізмом та ефективним інструментом громадських розслідувань порушень прав вразливих груп населення з боку працівників правоохоронних органів.

– Члени сформованих команд, до яких увійшли на основі відкритого конкурсу адвокати, активісти, експерти неурядових правозахисних організацій та журналісти, пройшли триденний спеціалізований тренінг, організований за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Під час тренінгу вивчали питання взаємодії, комунікації між членами регіональних команд, законодавчі аспекти організації та проведення громадських розслідувань, – зазначив він.

Особливу увагу тренери приділили питанням дотримання та виконання правоохоронцями встановленого порядку проведення замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю, затриманих та поміщених до спецустанов поліції.

– Саме така категорія осіб стає «легким об’єктом» деяких працівників поліції в «покращенні» показників своєї діяльності та в цілому діяльності територіальних підрозділів поліції у справі боротьби зі злочинністю. Проти наркозалежних осіб найлегше порушувати Закон, отримувати від них зізнання у скоєнні злочинів, до яких вони не причетні, – розповів експерт Центру Євгеній Прусов.

До складу кіровоградської команди увійшло два адвокати – Еміль Багірян і Тетяна Ромаданова, три  представники громадськості – директор БО «ВБО «Легалайф-Україна» Наталія Ісаєва, заступник керівника обласного благодійного фонду «Повернення до життя» Інна Банах, член КОБО «Відкрите Серце» Максим Горюнов та журналіст Олена Сідорова.

За словами координатора команди Еміля Багіряна, робота в регіоні вже розпочалася.

– Ми зараз налагоджуємо співпрацю з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Взагалі в регіоні є купа проблем у вразливих груп, які треба вирішувати. Наприклад, є випадки незаконних затримань та жорстоких поводжень, порушень прав на адвоката, неправильне зазначення часу затримання, вимагання, вибивання показів. Тому роботу з протидії таким порушенням треба проводити. Сподіваюсь, що завдяки комплексним мірам ця команда зможе стати потужним інструментом боротьби проти незаконних дій працівників правоохоронних органів на Кіровоградщині, – наголосив він.

Друге основне завдання регіональної команди, переконана Наталія Ісаєва, – підвищення правової свідомості вразливих груп населення.

– Представники вразливих груп, серед яких секс-працівниці та люди, які вживають наркотики, часто не розуміють, яку позитивну вигоду для них можуть становити знання їхніх прав. Також існує проблема в тому, що вони часто не знають, куди їм можна звернутися за правовою допомогою у разі незаконних дій працівників правоохоронних органів. Саме це не дає змогу оперативно реагувати на проблеми і надавати своєчасну та якісну правову допомогу. Тому треба більше поширювати серед них інформацію, аби підняти їхню довіру до тих, хто може їх захистити.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар