30 років потому: у Кіровограді згадали ліквідаторів аварії на ЧАЕС (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 25 квітня, напередодні 30-ої річниці з дня Чорнобильської трагедії у Кіровограді (в приміщенні обласного театру) відзначили ліквідаторів аварії та згадали тих, хто віддав своє життя у боротьбі з атомною стихією.

26 квітня 1986 при проведенні проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки приблизно о 1:23 відбувся вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожеж. До 5:00 26 квітня пожежа була ліквідована.

У терміновому порядку були зібрані команди з різних підприємств, щоб загасити вогнище, якого офіційно не виникало. Перший час трагедія замовчувалась. Тому ліквідатори з різних областей України не знали, куди вони їхали і навіщо.

Для ліквідації наслідків аварії розпорядженням Ради Міністрів СРСР була створена урядова комісія, головою якої був призначений заступник голови Ради міністрів СРСР Борис Щербина. Основна частина робіт була виконана в 1986–1987, в них брали участь приблизно 240 000 осіб. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи подальші роки) становить близько 600 тис.

Читайте також: Кіровоградські чорнобильці отримали житло, грамоти і медалі (ФОТО)

Після ще кількох пожеж, ЧАЕС було повністю зупинено, а територію навколо – названо “Зоною відчуження”. Пожежа 11 жовтня 1991 на другому енергоблоці послужила підставою для рішення Верховної Ради України про зупинку і негайне виведення з експлуатації другого енергоблока Чорнобильської АЕС, а також про зупинку першого і третього енергоблоків у 1993.

Із дня трагедії минуло 30 років. Відлуння аварії досі нагадує про ту страшну ніч. Опромінення, отримані під час перебування у зоні атомного ураження, позначаються на здоров’ї українців. Зокрема, ліквідаторів.

Читайте також: Відчути атмосферу Чорнобиля (ФОТО)

“Для того, щоб ця катастрофа була приборкана, тисячі наших співвітчизників та громадян інших країн ризикували своїм життям. Віддавали своє життя, щоб захистити Україну, захистити Європу  від трагедії, яка відбулася, – зазначив голова ОДА Сергій Кузьменко під час урочистостей в театрі і додав, що незважаючи на те, що багато коштів зараз виділяється на утримання армії, бюджет передбачає і фінанси на підтримку ліквідаторів на ЧАЕС та переселенців із зони відчуження. – У нас на Кіровоградщині таких людей майже 11 тисяч. І тільки в 2016 році з державного бюджету більше 35 млн грн виділяться на пільги, субсидії, іншу підтримку. Україна робить все можливе, щоб вас підтримати”.

Під час урочистостей відзнаками та почесними грамотами від обласної влади було нагороджено тих, хто взяв на себе удар трагедії та був на передовій ліквідації наслідків атомної катастрофи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар