Мешканці кіровоградських гуртожитків отримали право на приватизацію кімнат

Верховна Рада України (ВРУ) дозволила приватизувати кімнати в гуртожитках людям, які живуть там більш ніж 5 років. За відповідний законопроект №1076 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків)” у другому читанні в цілому проголосували 252 народні депутати. Про це повідомляє канал “112”.

Цим законодавчим актом вносяться зміни до Житлового кодексу Української РСР 1983 р., Цивільного кодексу, законів “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, “Про заставу”.

“Зазначений закон сприяє реалізації житлових прав громадян, які не мають власного житла і на законних підставах фактично проживають у гуртожитках та зареєстровані в них понад п’ять років, шляхом безоплатної приватизації жилих і нежилих приміщень у гуртожитках, де вони проживають”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Також даний закон закріплює механізм передачі гуртожитків, які включено до статутних капіталів підприємств, територіальним громадам.

Сфера дії ухваленого закону поширюється на гуртожитки, що є об’єктами права державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту, Міністерства внутрішніх справ України, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, системи цивільного захисту (крім тих, що знаходяться поза межами військових частин, закладів, установ, організацій), державних навчальних закладів (крім тих, яким надано статус гуртожитків сімейного типу, та призначених для проживання сімей викладачів і працівників), Національної академії наук України (крім тих, яким надано статус гуртожитків сімейного типу, та призначених для проживання сімей).

Водночас дія законодавчого акта не поширюється на гуртожитки, побудовані або придбані в радянський період приватними або колективними власниками за власні або залучені кошти (крім гуртожитків, які було включено до статутних капіталів організацій, створених у процесі приватизації або корпоратизації, у тому числі і тих, що в подальшому було передано до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужено іншим способом).

Нагадаємо, 11 листопада 2015 р. Рада прийняла цей законопроект за основу.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, в Україні налічується всього 3032 гуртожитки, з них державної форми власності – 550, у статутному капіталі товариства – 517, комунальної форми власності – 1965.

Загалом до комунальної власності передано 1590 гуртожитків, при цьому з державної форми власності – 1194, зі статутного капіталу товариств – 314.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар