Кіровоградцям покажуть фільм про трагічну долю дисидента Степана Кожум’яки (АНОНС)

У суботу, 23 квітня, об 11.00 у рамках фестивалю «Весняний книговир» у кінотеатрі «Портал» пройде показ художньо-документального фільму Олександра Жовни «Милі мої українці». Кінострічка висунута на здобуття Шевченківської премії у 2016 році. Вхід вільний.

«Милі мої українці» розповідає про маловідому, дивовижну й величну долю українця, уродженця Кіровоградщини, дисидента Степана Кожум’яки, який втілив у собі найкращі, найблагородніші риси нації. Тера інкогніто своєї батьківщини, яку любив до безтями, до самопожертви, зрештою до 20 років заслання та каторжанського бараку смертників.

91 рік загартованого тюремними нарами та сибірськими морозами, вимученого й разом з тим величного життя українця, що так прагнув побачити свій край вільним і всього рік не дожив до проголошення незалежності. Та, чи про таку незалежність мріяв герой фільму? Питання, що лишається відкритим.

Фільм «Милі мої українці» – феноменальне явище, який, так само як і його герой, народився у тих же провінційних українських краях – у Новомиргороді. Зворушливий і глибоко психологічний він торкається найпотаємніших закутків людської душі. Це не просто кінострічка, це трагедія людини і нації, яку мають бачити всі українці і не українці, а особливо молоде покоління, для усвідомлення себе вагомою частиною великого народу на яскравому прикладі неймовірності долі одного з нас.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар